Rodio dvoje dece, osuđivali su ga, pa je pričao da ima pivski stomak: I lekari mu predlagali abortus

Danas slobodno govori o traumatičnim iskustvima tokom trudnoće i naglašava da je nužno da se poradi na edukaciju o trans trudnoći

  • 6

Kejden Koleman (34) je advokat, vaspitač i transrodni muškarac koji je rodio dvoje dece. On ima kćerku Azaeliju (7) i desetomesečnog sina Džurnija. Kako kaže, kroz trudnoće je prošao prilično traumatično i priznaje da u javnosti nikada nije otkrivao da je trudan, već je svoj stomak pokazivao kao pivski, kako bi izbegao osude.

Njegov cilj je da podigne svest o transsrodnim trudnicama, kako nikada ne bi doživele neprijatno iskustvo kakvo je on imao

- Ali pošto je većina ljudi pretpostavljala da imam pivski stomak, nisam morao da hodam u strahu, brinući se da neko želi da mi nanese zlo - rekao je ovaj transsrodni muškarac.

Lekari su mu savetovali abortus

Kejden je svoju tranziciju iz žene u muškarca započeo 2009. godine, ali je zadržao ženske reproduktivne organe. U martu 2013. odstranio je grudi i privremeno je prestao da uzima testosteron. Ubrzo se šokirao kada je saznao da je pet meseci trudan sa svojim prvim detetom.

Kako kaže doživljavao je neprijatnosti od strane medicinskog osoblja, čak je i zlostavljan, a nekoliko puta su mu nudili i da uradi abortus.

- Bilo je traumatično. Puno su me ispitivali o mom rodnom identitetu. Rekli su mi da ne bi trebalo da tražim pomoć na ginekologiji jer je ona samo za žene - navodi Kejden.

Danas vodi edukacije o trans trudnoći

On navodi da je istraživanje o transrodnoj diskriminaciji, urađeno na nacionalnom nivou, otkrilo da je čak 28 odsto ispitanika prijavilo uznemiravanje ili neprijatnosti u medicinskim ustanovama. Zato ističe važnost i postnatalne nege, jer kaže da je dugo patio od postporođajene depresije, posle rođenja prvog deteta.

- Kada sam saznao da sam ponovo trudan, prvo na šta sam pomislio je da ne želim da opet prolazim kroz psihičku torturu. Podržavanje transrodnih osoba uključuje puno više od poznavanja terminologije i druženja s njima.

- Ne radi se samo o tome da se slažete s nama. Već da se edukujete i prihvatite jednakost - poručio je Kejden na svom profilu na društvenoj mreži Instagram.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dg

    5. jun 2021 | 00:28

    Kad pomislim da nisam sav na mjestu pročitam ovako nešto i skontam da sam u potpunosti normalan.

  • Yyy

    5. jun 2021 | 11:42

    Bioloski je idalje zena,mislim ima matericu i zenske gonade.Ipak ima XX hromozome tako da je i dalje govoreci zena.Sad sto se ona izjasnjava kao muskarac njena je stvar,ali sa naucne strane nemoguce je da muskarac zatrudni.

  • Kokan

    5. jun 2021 | 11:29

    "Biće skoro propast sveta"! Odvratno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA