≫ 

Više uživaju nego u ulozi majke: Bakama je instinktivno usađena briga za unuke

Mnoge bake iz studije su smatrale da sada mogu biti prisutnije, kad više nemaju vremenskog i financijskog pritiska s kojim su se borile pri odgajanju sopstvene dece

  • 3
Baka unuka dete laptop učenje Foto: Shutterstock

Naučnici tvrde da su dokazali ono što su brojni, koji su imali sreće da odrastaju sa baka oduvek i znali - njima je instinktivno usađena briga za unuke.

Nova studija objavljena u časopisu "Royal Society" prvo je istraživanje koje otkriva neuronski prikaz ove dragocene međugeneracijske veze.

Koristeći se funkcionalnom magnetskom rezonancom  (fMRI), naučnici sa Univerziteta "Emory" u američkoj državi Džordžiji skenirali su mozgove 50 baka kojima su pokazane fotografije njihove unučadi, stare između tri i 12 godina.

Kao kontrolni mehanizam pokazane su im i fotografije nepoznate dece, njihove odrasle dece i nepoznate odrasle osobe.

- Aktivirana su područja mozga koja su uključena u emocionalnu empatiju - rekao je za AFP Džejms Riling, antropolog i neuronaučnik koji je vodio studiju.

- Kada gledaju slike svojih unuka, zaista osećaju ono što unuče oseća. Kad dete izražava radost, one osećaju tu radost. Kad su deca uznemirena, one osećaju tu uznemirenost - dodao je on.

Suprotno tome, kad su bake gledale fotografije svoje odrasle dece, došlo je do snažnije aktivacije područja u mozgu koja su povezana s kognitivnom empatijom, odnosno pokušaja da se razume šta neka osoba misli ili oseća i zašto, ali bez toliko emocionalnog angažmana.

Baba i unuk Foto: Pixabay

To bi, rekao je Riling, moglo biti povezano sa simpatičnim izgledom dece, što je svojstveno mladim potomcima mnogih vrsta s namerom da se podstakne brižnost odraslih jedinki.

Hipoteza o baki

Suprotno drugim vrstama, ljudi su "kooperativni uzgajivači", što znači da se majkama pomaže u podizanju potomstva.

Riling, koji je prethodno sproveo slična istraživanja na očevima, želeo je da usmeri pažnju na bake kako bi istražio teoriju koja je u antropologiji poznata kao "hipoteza o baki".

Radi se o hipotezi po kojoj žene ljudske vrste evolucijski žive dugo nakon što završe njihove reproduktivne godine kako bi pomogle svojim odraslim potomcima i unučadi, a dokazi koji to podržavaju pronađeni su u nekim lovačko-sakupljačkim društvima u Africi.

Fenomen je uočen i kod drugih vrsta poput slonova, a primećen je i kod orka, koje poput ljudi, ali suprotno od velike većine drugih sisara, takođe prolaze menopauzu.

- Ovo je stvarno prvi pogled na bakin mozak - izjavio je Riling, objašnjavajući da se studije skeniranja mozga na starijim osobama obično fokusiraju na proučavanje bolesti poput Alchajmerove.

baka i unuka Foto: Pixabay

Bake koje su učestvovale u studiji su sa područja Atlante u Džordžiji, različitih su rasa i ekonomskih pozadina, a u sklopu istraživanja morale su da ispune i upitnike.

One bake koje su izrazile veću želju da budu uključene u brigu o unučadi imale su snažniju aktivnost u regijama mozga odgovornima za interesovanje.

Lepše je biti baka nego majka

Upoređujući novu studiju sa rezultatima svog ranijeg istraživanja o očevima, Riling je otkrio da su bakama snažnije aktivirana područja u mozgu povezana sa emocionalnom empatijom i motivacijom.

Ipak, on je naglasio da je ovaj nalaz samo prosek i da nije nužno primenjiv na svakog pojedinca.

Riling je takođe intervjuisao svaku od svojih ispitanica da bi stekao utisak o izazovima i dražima uloge bake.

- Najveći izazov odnosio se na razlike u mišljenjima koje imaju sa roditeljima u pogledu načina odgajanja unuka i stalne borbe da se od toga suzdrže - objasnio je Riling.

Mnoge bake su smatrale da sada mogu biti prisutnije, kad više nemaju vremenskog i financijskog pritiska s kojim su se borile pri odgajanju sopstvene dece.

- Mnoge od njih su izjavile da više uživaju u ulozi baka nego što su uspele da uživaju u ulogama majki - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    20. novembar 2021 | 14:04

    Moja deca imaju babu koja nema nista usadjeno, videla ih je samo kad au se rodili i ne zanimaju je! Tuzno ali ima i takvih.

  • ja

    20. novembar 2021 | 11:26

    Baka sam. Obozavam svoje unuce i tvrdim da je tekst od reci do reci tacan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA