Srpski ambasador u Egiptu otkriva koliko je ova zemlja bezbedna za turiste

Da li će se ove godine Srbi u velikom broju vratiti u Egipat?

  • 2

Nedavna lista najbrže rastućih destinacija otkriva da se Egipat vrlo brzo vraća na turističku mapu, pa je tako broj putnika koji su posetili Egipat od 2017. godine porastao za čak 55,1 odsto!

Ne zaboravimo da je do niza terorističkih napada bio jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, pa tako i njegov povratak u ponude srpskih turističkih agencija uopšte ne čudi.

S obzirom na to da je leto u Egiptu gotovo neizdrživo zbog izuzetno visokih temperatura, aranžmani uglavnom kreću od septembra, a mnogi kažu da je najlepše letovati u novembru i decembru.

Hurgada, Egipat Foto: Wikipedia/Pixabay

Cene paket aranžmana za septembar i oktobar iznose do 500 evra sa avionskim prevozom i svim taksama. Za novembar i decembar cene su dosta pristupačnije, pa tako letovanje u Egiptu možete platiti do 300 evra sa svim troškovima.

Međutim, postavlja se pitanje koliko je Egipat siguran za turiste?

Britanski Centar za kontrolu rizika Egipat je uvrstio u zemlje "ekstremnog rizika", iako se to najpre odnosi na Severni Sinaj zbog visokog nivoa kriminala. Kontaktirali smo srpskog ambasadora u Egiptu Jugoslava Vukadinovića koji za "Telegraf" otkriva da je bezbednosna situacija u ovoj zemlji relativno stabilna.

- Bezbednosna situacija na teritoriji Egipta je relativno stabilna uz mogućnost izbijanja pojedinačnih incidenata, imajući u vidu vanredno stanje koje je još uvek na snazi i produžava se na svaka tri meseca. Egipat pridaje veliki značaj pitanju opšte bezbednosti, a na prvom mestu su strani turisti i njihova bezbednost posebno u regiji Crvenog mora sa sedištem u Hurgadi, navodi Vukadinović za "Telegraf".

Hurgada, Egipat Foto: Wikipedia/Pixabay

U poslednjem incidentu kada je autobus pun stranih turista naleteo na eksplozivnu napravu kod novog Velikog egipatskog muzeja povređeno je 17 ljudi. Tragičnih posledica, srećom, nije bilo jer je eksplozivna naprava bila pored puta i nije imala tu snagu upravo zbog velikih kontrolnih punktova i mera egipatskih bezbednosnih snaga koje su intenzivirane posebno u mesecima kada se u Egiptu nalazi najveći broj turista.

- Napadi na strane turiste od strane terorističkih grupa i organizacija se izvode samo iz razloga što se pri takvim napadima informacije o tome prenose putem svetskih medija i stranih novinskih agencija, a kada bi se radilo o lokalnom stanovništvu, po mišljenju terorista, o tome egipatski mediji navodno ne bi izveštavali niti takvim događajima pridavali veliki značaj, zaključio je Vukadinović dodajući da ambasada Republike Srbije redovno izveštava i prati aktuelnu bezbednosnu situaciju u Egiptu vodeći računa o bezbednosti naših građana.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MADLENE

    8. jun 2019 | 17:22

    Ambasador priča "nepovezano" kao i velika većina naših diplomata.. Britanci kažu "izuzetno rizično" a on kaže ništa naročito.. Sve je u redu samo je na snazi policijski čas.. Ambasada prati i daje savete po pitanju bezbednosti.. Pa prate tako što objave imena i broj nastradalih.. Teroristi i traže mesta sa turistima ne bi li dobili veći publicitet. Inače je potpuno sumanuto očekivati da će Egipat više brinuti za turiste nego za svoj narod..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA