≫ 

NULTI RAK - bolest o kojoj se ne priča i koju je gotovo nemoguće otkriti dok ne bude prekasno

Ova podmukla bolest ima više faza od kojih je poslednja, četvrta, najgora

  • 0

Često slušamo da je rak moguće izlečiti ukoliko se on otkrije na vreme i kako su preventivni pregledi najvažniji.

Tvrdila je da je pobedila rak svojom ishranom - a onda je šokantna istina izašla na videlo

Pobedila je rak dvaput i sada se odužuje bolnici koja joj je pomogla da se izleči (FOTO)

Ja sam crna veštica Savana: Tvrdi da leči ljude od raka pomoću demona, jer Lucifer sedne na grudi i izbaci bolest (FOTO)

Rak koji je otkriven u ranijoj fazi može da se izleči uz pomoć terapije. Uglavnom smo svi čuli za fazu jedan, ali postoji i faza nula. Naravno, što je manji broj u nazivu faze to bolje za pacijenta i njegovo ozdravljenje. Ono što je problematično kod ove podmukle bolesti jeste to što su simptomi vidljivi mnogo kasnije i kada su šanse za izlečenje male. Ali, faza nula je najmanje zlo od svih i u ovom stadijumu rak se može otkriti uglavnom samo preventivnim pregledima jer simptomi često izostanu.

Ilustracija: CancerResearchUK.org/

U fazi nula raka dojke dolazi do prekomernog uvećanja ćelija. Rak se kreće kroz faze, od jedan do četiri, a kod 40 do 50% pacijenta kojima je otkrivena faza nula rak nije dalje napredovao. Naučnici se trude da otkriju metodu uz pomoć koje mogu da utvrde koji rak će napredovati u agresivnije forme, a koji oblici se mogu tretirati manje agresivno. Ako je rak otkriven u nultoj fazi, onda su prognoze odlične. Skoro 95% pacijenata živi i preko 10 godina od kako im je otkriven rak. Otkriva se rano jedino na mamografu, a simptomi kao što su bol i curenje krvi iz dojke su retki.

Zbog svega ovoga faza nula često prođe nezapaženo, pogotovo kod mlađih žena kod kojih se još uvek ne radi mamograf. Svakodnevno se uočavaju promene na dojkama kod sve mlađih žena, zbog čega pregledi treba da budu redovni.

Postoje tri vrste raka faze nula:

1. Lobular carcinoma in situ koji predstavlja abnormalno uvećanje ćelija, nije kancerogen, ali može da poveća rizik za kasnija oboljenja;

2. Pagetova bolest, redak oblik raka dojke u bradavicama;

3. Ductal carcinoma in situ gde se abnormalne ćelije nalaze u mlečnim kanalima i još uvek se nisu proširile na okolno masno tkivo od koga su grudi izgrađene.

Foto-ilustracija: Profimedia

Doktori svakog dana rade na unapređivanju metoda za rano otkrivanje raka i faza u kojima se on analazi ne bi li tretirali pacijente na pravi način. Ova faza raka podrazumeva tri načina lečenja:

1. lumpektomija je operacija kojom se uklanjaju abnormalne ćelije i malo zdravog tkiva;

2. lumpektomija i radijacija;

3. mastektomija, operacija koja podrazumeva odstranjivanje čitave dojke.

Ukoliko primetite i sami neku promenu, kvržicu ili grudvicu u tkivu dojki obavezno se javite lekaru.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA