Postoje dva razloga zašto grickate plastičnu kašičicu za kafu, a jedan je jako zabrinjavajući

Ružna navika koju sve češće imamo prilike da vidimo u bilo kom kafiću krije mnogo ozbiljniji problem

  • 2

Nekada drvene čačkalice, a danas plastične kašičice za kafu sve češće bivaju predmet grickanja u javnosti koje je povezano sa nekim psihološkim promenama koje se dešavaju u nama.

REŠAVAMO ČUVENU MISTERIJU: Kojom stranom kašičice se meša kafa?

Verujemo da ste u trenucima neke psihičke napetosti često posegli za drvenom čačkalicom, noktima ili vam se pri ruci našla plastična kašičica kojom ste upravo promešali kafu u kafiću.

Potreba da grickate neki predmet ukazuje na to da ste psihički napeti i da vam treba neki ventil kojim ćete se te napetosti rešiti.

Foto: Profimedia

-U pozadini se često krije napetost, a grickanje kašičice je isti ventil kao i grickanje noktiju ili čačkalice. Takođe, može da bude i nesvesno usvojen model ponašanja. Učenje po modelu je jako izraženo u porodici i društvu, pa neko preuzima ovakvu naviku od nekoga sa kim provodi dosta vremena, a ko to radi, rekla je za Telegraf psiholog Radmila Grujičić.

Pošto je reč o navici, ona može da se promeni ukoliko se osobi ukaže na to da takvo ponašanje nije primereno. Češće se ova navika ispoljava kod muškaraca, pa je na partnerkama da im ukažu na to kako je ovakvo ponašanje ružno i pomognu im da ovo izbace.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

-Muškarci na to gledaju kao na muževno ponašanje. Verovatno su to videli od nekog prijatelja koji je po njima "faca" ili od oca u porodici. Takođe, ima i velikog utiaja obrnut sistem vrednosti koji propagira televizija. Oni često nemaju kritički osvrt na svoje ponašanje i ono im deluje u redu. Tek kada se osvesti, on može se menja jer onda postaje svestan da je ta navika ružna, dodala je naša sagovornica.

Kulturološki, uzrok ovakvog ponašanja leži u tome da se oduvek grickaju čačkalice nakon obroka, a modernim generacijama muškaraca dostupnije su plastične kašičice kao zamena. Bilo da se radi o čačkalicama ili kašičicama, to je ružna navika zbog čega vas mogu smatrati nekulturnim u društvu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    4. januar 2018 | 13:25

    To je kao i čačkanje nosa samo prikaz nečijeg manjka inteligencije.

  • Jaaaaaaaa

    4. januar 2018 | 13:02

    Ja kasikicu od kafe koristim umesto cackalice i mogu reci da je mnogo efikasnija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA