≫ 

Opasna bakterija mogla bi da bude lek za anemiju, a svi je imamo u našim crevima

Ono što svi znamo o ovoj bakteriji je da je pravi pakao za zdravlje i da je tvrdoglavo uporna

  • 0

Bakterija ešerihija koli može da dovede do smrti u slučaju trovanja hranom, a sada su naučnici otkrili da bi mogla da se koristi kao lek za lečenje anemije.

Depresivni ste, ne zanima vas seks i jede vam se led? Verovatno vam u krvi fali ova važna stvar

Od anemije pati milijardu ljudi širom sveta, a posebno su pogođene porodilje, tinejdžeri i mala deca. Neke vrste ešerihije koli izazivaju povraćanje, dijareju i bolove i mogu da budu fatalni za osetljive pacijente, ali neke su bezopasne i nalaze se u gastrointestinalnom traktu.

Nedostatak gvožđa u krvi dovodi do pojave anemije i ugrožava ceo organizam. Foto-ilustracija: pixabay.com

- Poslednjih godina uviđamo kako su mnogi mikroorganizmi koji se nalaze u našem probavnom traktu dobri za nas. Tek sada otkrivamo koje su tačno beneficije koje imamo od njih i kako. Ovo novo otkriće pokazuje ključnu ulogu ešerihije koli, a to je da pomaže ćelijama da absorbuju gvožđe, rekao je autor istraživanja profesor doktor Min Hun.

Mlade crve koji su imali usporeni rast i nizak nivo gvožđa hranili su genetski modifikovanom ešerihijom koli koju su stavili u enterobaktin. Pokazalo se da im je nivo gvožđa značajno povećan i da su crvi počeli da rastu. Dodali su je i u ljudske ćelije i dobili su isti rezultat.

Nedostatak gvožđa dovodi do pojave depresije. Foto-ilustracija: pixabay.com

- Verujemo da ovaj molekul ima veliki potencijal za borbu sa nedostatkom gvožđa, za razliku od tableta koje mogu da imaju i kontraefekat, dodao je doktor Han.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA