≫ 

Reakcija tela na vežbanje može da otkrije da li ćete kasnije u životu imati problema sa srcem

Kada počnete da trčite, skačete ili izvodite bilo kakvu vežbu, u mišićima se dese neke stvari koje govore mozgu koliko krvi će krvi biti potrebno da se završi ta aktivnost

  • 0

Svi znaju da važbanje poboljšava zdravlje srca, ali istraživači na Univerzitetu u Gulepu, vežbanje koriste i kao alat za otkrivanje gena koji mogu dovesti do srčanih oboljenja, naročito muškarce. Prema novoj studiji, ako vaše telo povećava krvni pritisak kao odgovor na vežbanje, onda to može biti znak kasnijih problema sa srcem.

Ona je prvi genetski modifikovan čovek na svetu i tvrdi da je otkrila put do besmrtnosti (VIDEO)

Važno je zapamtiti da svako telo drugačije reaguje na vežbanje, ali svi mi doživljavamo povećanje krvnog pritiska u srčanoj frekvenciji. Nova studija koja je objavljena ove sedmice u "The Journal of Physiology", kaže da ljudi sa specifičnim skupom genetskih mutacija, mogu povećavati krvni pritisak tokom vežbanja više nego što se očekuje.

Glavni autor studije Filip Milar, kaže da ovaj porast pritiska može da deluje kao rani upozoravajući znak potencijalnih problema sa kasnijim visokim krvnim pritiskom:

- Znamo da su preterani odgovori krvnog pritiska na vežbanje faktor rizika za budući kardiovaskularni morbiditet i mortalitet. Dakle, mi razumemo ili pokušavamo da predvidimo ko će imati srčane problene kasnije tokom života.-  kaže Filip Milar.

Filip Milar je učestvovao sa još 200 učesnika koji su radili  "statičku vežbu za grupu ručnih mišiča", tokom vežbanja je izmerio krvni pritisak, a takođe je vodio i seriju genetskih testova. Njegova analiza je pokazala da su oni sa višim krvnim pritiskom tokom vežbanja imali sitne, genetske razlike koje su dovele do viših krvnih pritisaka tokom njihovog kasnijeg života. Međutim, da bi identifikovao zašto ove genetske promene utiču na krvni pritisak, Milar je odlučio da podesi način na koji telo razgovara s osbom tokom vežbe.

Kada počnete da trčite, skačete ili izvodite bilo kakvu vežbu, u mišićima se dese neke stvari, pa nervi govore vašem mozgu koliko krvi će vam trebati da vam pomogne da izvršite svoju izabranu aktivnost.

Sitne, genetske razlike koje dovode do viših krvnih pritisaka, mogu uticati na srce tokom kasnijeg života Foto: Pixabay.com

- Širenje i kompresija mišića se oslanja na nervne završetke, oni šalju poruke nazad u mozak, kako bi regulisali pritisak za protok krvi tokom vežbanja. -  kaže Milar.

Ali, to je samo jedan način kako mozak i mišići komuniciraju. Mozak je umešan u primanje poruka iz serije receptora po celom telu koji se pokreću na "metabolite" ili nusprodukte sagorevanja energije i govore mozgu kako da utiče na srce. Nakon primljenih poruka, mozak može reagovati na dva načina: ograničavanjem krvnih sudova za povećanje protoka krvi ili povećanjem srčane frekvencije.

- Naša studija je bila uglavnom fokusirana na metaboličku komponentu. Želeli smo da vidimo potencijalne razlike u receptorima koji se bave ovim metabolitima i kako bi mogli da utiču na odgovor krvnog pritiska.- kaže Milar.

Ispostavilo se da su neki od njegovih učesnika imali sitne razlike u genomima koji kodiraju dva posebna receptora koja se nalaze u mišićima, zvanim TRPV1 i BDKRB2. To su dva receptora metabolita koji igraju ulogu u slanju poruka tokom refleksa pritiska vežbanja koja se na kraju završava u mozgu, odnosno govori telu da poveća ili smanji srčani pritisak ili krvni pritisak.

Uopšteno govoreći, osobe sa jednom jednim od ova dva genoma su imale između 22 i 23 odsto veće razlike u krvnom pritisku od onih bez njih. Međutim, razlike su bile izraženije kod muškaraca: kada su sa jednim specifičnim genotipom imali tendenciju da imaju nešto veće očitavanje krvnog pritiska od svojih ženskih parova  sa istim genom.

Kada je Milar pratio ove učesnike, izvršio je još jedan "zadatak mentalnog stresa", on nije video ove promene u krvnom pritisku, tako da izgleda da je vežba ključni sastojak za brisanje tih receptora u pokretu.

Izgleda da je vežbanje ključni sastojak za brisanje receptora tokom pokreta Foto: Pixabay.com

VIDEO: Moćni Stalone i u osmoj deceniji trese teretanu

(Telegraf.rs / Izvor: inverse.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA