≫ 

Mršavimo i dok spavamo: Evo koliko kalorija potrošimo tokom sna, a da toga uopšte nismo ni svesni

Priznajte da ste i vi ovo guglali

  • 0

Kada razmišljate o načinima za sagorevanje kalorija, spavanje vam retko kad pada na pamet, ali telo sagoreva kalorije i dok spavate.

Možemo li da smršamo od ispuštanja gasova i koliko kalorija ova aktivnost zaista sagoreva?

Istraživanje je pokazalo da naš mozak koristi 20 odsto kalorija koje unesemo tokom dana i nastavlja da ih koristi i dok spavamo. Sagorevanje kalorija je neophodno jer spavanje nije pasivna aktivnost. Koliko kalorija zapravo potrošimo je teško izračunati.

Tokom spavanja sagorimo i preko 300 kalorija. Foto: Pixabay.com

- Ne postoji magičan broj kalorija koje sagorimo tokom spavanja. To varira od faze spavanja i aktivnosti tokom dana, ali i od genetike, otkrila je direktorka neurologtije i Centra za nauku o spavanju doktorka Meri Elen Vels.

Kako biste izračunali broj počnite sa brojem kalorija koje vaše telo sagoreva u stanju mirovanja ili takozvanog baznog metabolizma. On zavisi od mase, visine i godina (KALKULATOR BAZNOG METABOLIZMA), ali u proseku on iznosi 45 kalorija po satu.

Broj potrošenih kalorija tokom spavanja možete da izračunate ovako: broj kalorija koje za jedan sat potroši bazni metabolizam x 0,95 x broj sati koliko ste spavali.

Mršavite dok spavate. Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

- Dakle, 45x0,95x8 je 342 kalorije tokom 8 sati spavanja što je za 5 odsto manje nego kada smo budni, objasnila je doktorka.

Telo sagoreva najviše kalorija tokom REM faze kada je naš mozak najaktivniji jer traži najviše kiseonika kako bi mogao da radi. Kako biste povećali broj kalorija koje sagorevate dok spavate, spustite temperaturu sobe jer tako telo troši više kalorija jer teži da podigne temperaturu.

Potrudite se da imate dovoljno sati sna jer to utiče negativno na celokupni metabolizam. Što manje spavate to ćete manje kalorija potrošiti jer telo tako štedi energiju. Nedovoljno sna utiče na povećanje hormona leptina i grelina koji povećavaju osećaj gladi.

VIDEO: Zbog specifične ishrane

 

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA