Džordž Buš Stariji je umro samo osam meseci posle svoje žene. Doktori objašnjavaju zašto se to često dešava

Dugogodišnji bračni parovi često umiru jedno za drugim. Evo zašto je to tako

  • 0

Džordž Buš Stariji je umro 30. novembra samo osam meseci posle smtri svoje žene. Često dugogodišnji bračni parovi umiru jedno za drugim, a doktori su sada otkrili zašto je to tako.

Studija iz 2013. objavljena u časopisu "Gerontologija" dokazuje da smrt supružnika povećava rizik osobe da umre za otpilike 30 odsto.

Američko psihološko udruženje ima još neverovatnije podatke. Posle šest meseci od smrti supružnika mogućnost oboljevanja partnera, pa i smrtnog ishoda, povećana je za od 40 do 70 odsto u odnosu na one koji su još uvek u braku.

Foto: Tanjug/AP

Objašnjenja su vrlo jednostavna. Supružnici su najčešće približnih godina i imaju iste ili slične životne navike. To ih dovodi u poziciju da boluju od istih bolesti.

Džordž Buš Stariji i njegova žena Barbara su bili u braku čak 73 godine. Eksperti kažu da je emocionalno rastrojstvo zbog gubitka posle toliko godina česta pojava. To se naziva sindrom "slomljnog srca".

- Mozak ima sistem koji je odgovoran za trpljenje bola posle gubitka voljenih osoba. Stres koji se tada trpi dovodi do emitovanja takvih signala srcu da se ono uvećava - objašnjava dr Martin Samjuels.

Ovo dovodi do abnormalnog protoka krvi kroz srce i neminovnog srčanog udara.

Foto: Tanjug/AP

Sindrom "slomljenog srca" ne mora da nastupi odmah posle smrti supružnika ili voljene osobe. Može da se desi da prvo nastupi emocionalna obamrlost, a tek mesec dana kasnije i više dolazi do nekog okidača (najčešće je to sećsnje na lepe trenutke) koji prouzrokuje ogromnu količinu stresa.

Iznenadna smrt u ovakvim situacijama nije retkost, pa je patolozima dosta teško da ustanove pravi razlog umiranja.

U časopisu "Economics & Human Biology " je objavljena studija koja pokazuje da iznenadna smrt posle gubitka supružnika pogađa za 30 odsto više muškarce nego žene.

(Telegraf.rs / http://time.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA