≫ 

Epidemija boginja se otima kontroli: Broj obolelih 4 puta veći nego prošle godine, na nekim mestima zabeležen rast i do 700 odsto

Opasne boginje uzimaju maha zato što veliki broj ljudi izbegava obaveznu vakcinaciju

  • 2

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se broj obolelih od malih boginja širom sveta u prva tri meseca 2019. učetvorostručio se u odnosu na isti period prošle godine.

SZO navodi da se epidemije beleže u svim delovima sveta, a najdramtičniji rast zabeležen je u Africi - iznad 700 odsto!

Strah od boginja raste. Foto ilustracija: Shutterstock

Stvarne cifre mogu da budu znatno veće, pošto se globalno prijavi samo jedan od 10 slučajeva oboljenja, navodi SZO koji ističe da male boginje mogu nekada da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući oboljenja pluća i mozga. Ukrajina, Madagaskar i Indija su zemlje u kojima su male boginje najrasprostranjenije - beleže se desetine hiljada slučajeva na milion stanovnika. Samo na Madagaskaru je od septembra prošle godine preminulo najmanje 800 ljudi.

Epidemije su pogodile i Brazil, Pakistan i Jemen, "uzrokujući brojne smrtne slučajeve - uglavnom dece", dok je došlo do povećanja broja slučajeva u zemljama u kojima je broj vakcinisanih visok, uključujući SAD i Tajland. U 170 država zabeleženo je 112.163 slučajeva malih boginja, dok je u istom periodu 2018. godine u 163 zemlje bilo 28.124 slučajeva.

Većina obolelih, 94 odsto, nevakcinisana je, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Ujedinjene nacije navode da je oboljenje "u potpunosti sprečivo" pravom vakcinom, ali globalna pokrivenost prve faze imunizacije "zastala" je na 85 odsto, te "još nije dostignut nivo od 95 odsto vakcinisanih što je potrebno da se spreči izbijanje epidemija".

Bolest može da se spreči vakcinacijom. Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus i šefica Unicefa Henrijeta Fore ističu da je svet "usred krize malih boginja" i da je za to krivo širenje konfuznih i kontradiktornih informacija o vakcinama.

Gebrejesus i Fore navode da je "razumljivo da u takvoj klimi roditelji budu izgubljeni", ali da "na kraju krajeva, nema rasprave o suštinskoj koristi vakcine".

Zvaničnici u Njujorku i predgrađu Roklendu najavili su nove mere u borbi protiv širenja boginja. Zvaničnici imaju problema sa epidemijom boginja u ekstremno ortodoksnim jevrejskim naseljima, navodi AP, dodajući da se oni bore i sa tužbama zbog pokušaja da uvedu obaveznu vakcinaciju.

Kao mera se planira da se obolelima od boginja naredi da ne izlaze iz kuća, a zdravstveni bord Njujorka razmatraće danas da li će produžiti naredbu kojom je vakcinacija u delovima Bruklina obavezna. U Njujorku je od oktobra zabeleženo 329 slučajeva boginja, dok je u Roklendu 186 potvrđenih slučajeva.

VIDEO: Dok morbile haraju, važno je znati: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    17. april 2019 | 12:00

    Pa kako se izmice kontroli kada du deca vakvinisana?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA