Ako uhvatite sebe da ceo dan imate neopisivu želju za brzom hranom, sada vam otkrivamo zbog čega je tako!

Nakon neprospavane noći sve što vaš mozak želi su ugljeni hidrati!

  • 2

Nedostatak sna čini slatkiše, grickalice i brzu hranu privlačnijom nego pre! Ovo dokazuje i istraživanje objavljeno u Žurnalu o neurologiji koje pokazuje da samo jedna neprospavana noć udvostručava želju za brzom hranom, a mozak oseća još veće zadovoljstvo nakon konzumiranja hrane bogate ugljenim hidratima.

Naime, naučnici su pronašli da se veza između neispavanosti i gojaznosti duguje moždanim aktivnostima više nego hormonima.

Tokom studije pratili su 32 volontera normalne težine, starosti između 19 i 33 godine. Prvo su svima dali isti obrok i poslali ih na spavanje. Dok je jedna grupa mirno spavala drugi su pak, ostali budni celu noć.

Hamburger, burger, brza hrana, pljeskavica sa slaninom, fast food Foto: flickr/Kurman Communications, Inc

Nakon što su ujutru dali uzorak krvi otišli su na snimanje moždane aktivnosti (fMRI) dok biraju doručak. Normalno, oni koji su bili neispavani birali su namirnice bogate šećerom i mastima za razliku od grupe koja se naspavala. Rezultati rezonance su potom pokazali da nakon neprospavane noći mozak pojačava aktivnost u hipotalamusu koji reguliše unos hrane što objašnjava zašto žudimo za najnekvalitetnijom hranom kada smo umorni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    29. maj 2019 | 20:35

    kuvana hrana deblja više nego brza hrana

  • Mane

    29. maj 2019 | 20:23

    Ne valja ovo jesti uopste nije zdravo kuvan obrok je najbolji od ovoga se goji opasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA