≫ 

Zašto bi bilo dobro da razmislite o zamrzavanju sperme pre nego napunite 40 godina?

Muškarce u srednjim godinama takođe napadaju mnoge reklame i saveti sa svih strana kao i žene

  • 1

Kao da vam nije dosta to što bam je koža opuštenija, kosa ređa, sada vas još i kompanije za zamrzavanje sperme bombarduju komentarima da vaša sperma nije dobra i da je trebate sačuvati dok još možete.

Zamrzavanjem spermatozoida povećavate šanse da jednog dana dobijete dete veštačkom oplodnjom i sačuvate zdrave spermatozoide koji će oploditi jajnu ćeliju vaše partnerke.

sperma Foto: Pixabay.com

Ove kompanije se vode dvema tvrdnjama koje se baziraju na strahovima od kojih je jedan realan, a drugi je malo ciničan. Prvo, ko kaže da ćete vi biti jedan od onih muškaraca koji postaju očevi u 40-im kada se koncentracija sperme smanjuje, spermatozoida j emanje, nisu pokretni kao nekada, a oblik je drugačiji i veća su DNK oštećenja na spermi. Ističe se d aovi muškarci rizikuju decu obolelu od autizma i raka. Drugi strah je da ukoliko ne zamrznete spermu sada i odmah možda će kasnije biti kasno jer način života negativno utiče na spermatozoide.

I godine i način života su faktori koji smanjuju kvalitet sperme čak i kod zdravih muškaraca, ali zamrzavanje nije jeftino i još manje zagarantovano dobro.

Paketi usluga variraju u ceni. Morate da platite analizu sperme čija cena zavisi od obima analiza koje prihvatite, a tu je obično i depozit koji morate da platite. VGodišnje se naplaćuju troškovi za čuvanje sperme u adekvatnim uslovima i tu cena ide i do nekoliko stotina evra. Ukoliko se odlučite na ovaj korak u dvadesetim godinama, do 40. kada odlučite da je odmrznete već ćete platiti nekoliko hiljada evra kompaniji. Uz to, morate da znate da samo 50 odsto sperme preživi ovaj proces.

Jajna celija, spermatozoidi Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Ponekad je zamrzavanje jajnih ćelija odlična i pametna odluka, pogotovo ako imate neki problem koji može u mnogome da utiče na kvalitet vaše sperme (poput hemoterapije, ili neke druge bolesti ili nesreće koja vas može učiniti sterilnim).

U suprotnom, mladi muškarci ne trebaju nikakvo čuvanje sperme. Ukoliko žele da poboljšaju kvalitet sperme onda bi trebali da promene i način života. To znači manje ili uopšte cigareta i alkohola, šećera i više fizičke aktivnosti.

VIDEO: Veštačka oplodnja je isto što i vantelesna oplodnja

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA