• 26

Saobraćajne gužve u Beogradu okidač za sve više paničnih napada: Psihoterapeut savetuje šta uraditi

Da li gužva u saobraćaju, koja je postala svakodnevica u Beogradu može biti okidač za napad panike?

  • 26

Zagušenje u saobraćaju u vreme takozvanog "špica", sasvim je redovna pojava s kojom se svakodnevno susrećemo. Duge kolone, zadržavanje u jednom mestu i po pola sata, nerzvozni vozači koji trube nestrpljivi da što pre stignu kući, sve su to situacije koje nam unose nervozu, ali i na koje ne regujemo svi isto.

Dok neki u javnom prevozu čitaju knjigu, potpuno isključeni od ostatka sveta i nezainteresovani za kolaps oko sebe, ima i onih koji ispoljavaju anksioznost i reaguju veoma burno. Otežano dišu, obliva ih hladan znoj, vidno u panci traže da im se otvore vrata i da izađu iz autobusa...

O tome da li gužva u saobraćaju može da inicira napad panike, za "Telegraf" je govorila psihoterapeutkinja dr Katarina Đorđević.

- Napadi panike izazvani zagušenjem u saobraćaju, situacijama gde se na primer osoba nađe zaglavljena u tunelu, sasvim su mogući. Ako bismo tražili neku kategoriju u koju bismo ih svrstali, onda bismo ih nazvali predvidljivim napadima panike. Oni se ne dešavaju samo osobama koje su ih i ranije, tokom života, iskusile. Mogu se desiti nekome i prvi put, ali važno je napomenuti da se uvek događaju s razlogom. Saobraćajne gužve mogu biti okidač za anksioznost, ali podloga je daleko dublja.

Štrajk taksi vozila, taksisti, taxi

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako da prepoznamo da neko ima napad panike?

- Najčešći simptomi koje pacijenti u ovim situacijama prijavljuju jesu osećaj da se guše, da ne mogu da dođu do vazduha, da im srce lupa kao da će da dožive infarkt... Zapravo, radi se o jednom iracionalnom strahu da će umreti - kaže dr Đorđević.

Kad primetimo takve simptome kod nekoga veoma je bitno da ostanemo pribrani i primenimo nekoliko korisnih saveta kako bismo i tu osobu umirili.

- Kada se suočite s osobom koja ima napad panike, ono što je neophodno da prvo uradite jeste da joj pomognete da joj se "vrati tlo pod nogama", u smislu da se oseti gde se nalazi. Potrebno je da duboko diše - udiše na nos, izdiše na usta -  kako bi se "uzemljila" i na neki način je navesti da pogleda gde se nalazi. Bilo bi dobro i da može da sedne s nogama spuštenim na zemlju.

Ljutnja, bes, Agresija, glavobolja, stres, briga, bepatam, panika

Foto-ilustracija: Profimedia

Dr Đorđević ističe i da se napadi panike najčešće dešavaju u starosnoj dobi između 22 i 35 godina, a uzrok je uvek neka velika životna promena. Bilo da je reč o studentima koji su promenili sredinu (došli iz unutrašnjosti u veliki grad), bilo da se bliži kraj fakulteta, napadi panike se javljaju uvek "s razlogom", odnosno kako bismo neke neraščišćene "stvari" iz podsvesti proživeli i "smestili" na pravo mesto.

(M.G/Telegraf.rs)

Komentari

  • MINA

    GRAD OD DVA MILIONA BEZ METRO NE MOZE DA FUNKCIONISE

  • Marko

    Dragi moji zivim 6 mjeseci u beogradu a 6 u torontu. Kad dodjem u bg odmorim se od guzvi. Narod kuka da je guzva a meni u torontu s posla do kuce uzme skoro 2 sata a kad nema guzve odvezem to za pola sata tako da treba da se zapitate znate li vi uopste sta je guzva ???

  • Kornjača

    Napad panike može samo razumeti onaj ko je lično to doživeo. Ne ugodna stvar kad moraš izbegavati autobuse prodavnice pogotovo ako je zagušljiv prostor.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima