≫ 

Saobraćajne gužve u Beogradu okidač za sve više paničnih napada: Psihoterapeut savetuje šta uraditi

Da li gužva u saobraćaju, koja je postala svakodnevica u Beogradu može biti okidač za napad panike?

  • 26

Zagušenje u saobraćaju u vreme takozvanog "špica", sasvim je redovna pojava s kojom se svakodnevno susrećemo. Duge kolone, zadržavanje u jednom mestu i po pola sata, nerzvozni vozači koji trube nestrpljivi da što pre stignu kući, sve su to situacije koje nam unose nervozu, ali i na koje ne regujemo svi isto.

Dok neki u javnom prevozu čitaju knjigu, potpuno isključeni od ostatka sveta i nezainteresovani za kolaps oko sebe, ima i onih koji ispoljavaju anksioznost i reaguju veoma burno. Otežano dišu, obliva ih hladan znoj, vidno u panci traže da im se otvore vrata i da izađu iz autobusa...

O tome da li gužva u saobraćaju može da inicira napad panike, za "Telegraf" je govorila psihoterapeutkinja dr Katarina Đorđević.

- Napadi panike izazvani zagušenjem u saobraćaju, situacijama gde se na primer osoba nađe zaglavljena u tunelu, sasvim su mogući. Ako bismo tražili neku kategoriju u koju bismo ih svrstali, onda bismo ih nazvali predvidljivim napadima panike. Oni se ne dešavaju samo osobama koje su ih i ranije, tokom života, iskusile. Mogu se desiti nekome i prvi put, ali važno je napomenuti da se uvek događaju s razlogom. Saobraćajne gužve mogu biti okidač za anksioznost, ali podloga je daleko dublja.

Štrajk taksi vozila, taksisti, taxi Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako da prepoznamo da neko ima napad panike?

- Najčešći simptomi koje pacijenti u ovim situacijama prijavljuju jesu osećaj da se guše, da ne mogu da dođu do vazduha, da im srce lupa kao da će da dožive infarkt... Zapravo, radi se o jednom iracionalnom strahu da će umreti - kaže dr Đorđević.

Kad primetimo takve simptome kod nekoga veoma je bitno da ostanemo pribrani i primenimo nekoliko korisnih saveta kako bismo i tu osobu umirili.

- Kada se suočite s osobom koja ima napad panike, ono što je neophodno da prvo uradite jeste da joj pomognete da joj se "vrati tlo pod nogama", u smislu da se oseti gde se nalazi. Potrebno je da duboko diše - udiše na nos, izdiše na usta -  kako bi se "uzemljila" i na neki način je navesti da pogleda gde se nalazi. Bilo bi dobro i da može da sedne s nogama spuštenim na zemlju.

Ljutnja, bes, Agresija, glavobolja, stres, briga, bepatam, panika Foto-ilustracija: Profimedia

Dr Đorđević ističe i da se napadi panike najčešće dešavaju u starosnoj dobi između 22 i 35 godina, a uzrok je uvek neka velika životna promena. Bilo da je reč o studentima koji su promenili sredinu (došli iz unutrašnjosti u veliki grad), bilo da se bliži kraj fakulteta, napadi panike se javljaju uvek "s razlogom", odnosno kako bismo neke neraščišćene "stvari" iz podsvesti proživeli i "smestili" na pravo mesto.

(M.G/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teška Vremena

    30. oktobar 2019 | 20:23

    Nisu saobraćajne gužve samo okidac... Jer i pre 15 godina su bile te iste gužve, ali tada je narod radio pa nije bio toliko paničan. Ovo sad se nema posao i mora narod da iskali bes na nekome. Ko ima posao nikad nemoze da shvati one koji nemaju. Muka je to! Svaki dan se prebiras da li ćeš da imaš deci da kupiš za doručak, da li ćeš da imaš za hleb, mleko, kafu, cigare.

  • Razočarani Čitalac

    30. oktobar 2019 | 22:11

    Supruga i ja ispratimo sina veterinara za Italiju. Na aerodromu kao da je ratna mobilizacija. Moja generacija sedih glava ispraća svoju decu, sinove, kćeri, unučad, negde u nepoznato, sa nadom da će im tamo biti bolje, sa željom da ih zdravlje i sreća posluže u tom tudjem svetu i uverenjem da ćemo se opet sresti zdravi i veseli. Avioni odoše svojim putevima noseći deo naših starih duša. Ostadoše na aerodromu sede glave, neki krijući suze, neki gledajući u prazno, neki u neverici da im najmiliji odoše, neki još ne shvatajuci, a vreme prolazi. Koliko nas starih neće više NIKADA videti svoje potomstvo? Ja se samo čudim što nam ta pamet i mladost ode u svet kad smo mi zemlja sa najvećim privrednim rastom u Evropi i prelepom perspektivom. Ko ovde koga laže? Naša deca nas ili vlast ceo narod?

  • Laki

    30. oktobar 2019 | 22:02

    I onda dođu taksisti koji sede i voze se u komforu svoga auta pa 12 dana blokiraju celi grad.I pored redovnih gužvi oni nam se natovare na kosti.I ko da ima živaca ta sve to?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA