• 37

Da li je opravdano vezivanje mentalno obolelih? Dobili smo odgovor klinike "Dr Laza Lazarević"

Pre dva dana ceo region potresle su slike iz Zavoda Pazarić u kojem su deca i štićenici vezani i tako provode veći deo dana i celu noć

  • 37

Iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić osvanule su potresne fotografije na kojima se vidi kako su deca vezana za nameštaj i radijatore, nekima su ruke vezane iza leđa, a mnogi u ovakvim položajima provode veći deo dana i celu noć te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Nakon ovih fotografija koje su potresle region, danas su na redovnoj sednici Vlade Federacije BIH na inicijativu ministra rada i socijalne politike Vesna Drljače, smenjeni Upravni i Nadzorni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Ovim povodom kontaktirali smo nadležne iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" kako bismo saznali koja to zdravstvena stanja opravdavaju da pacijent bude vezan.

V.d. direktora Klinike, Doc. dr Ivana Stašević Karličić je za Telegraf.rs objasnila koja su to stanja:

- Pod fizičkim sputavanjem se podrazumeva sputavanje, odnosno ograničavanje slobode pokreta lica sa mentalnim smetnjama korišćenjem odgovarajuće, odobrene opreme, kako bi se minimizirala mogućnost da pacijent povredi sebe i/ili druge. To je medicinska mera koja se koristi u posebnim slučajevima, isključivo po nalogu lekara i u skladu sa odgovarajućim zakonima i pravilnicima, kaže doc. dr Ivana Stašević Karličić i dodaje:

- Odluka o primeni sputavanja je isključivo klinička odluka i sprovodi se samo ukoliko su ispunjena sva četiri navedena uslova: da lice ima poremećaj koji zahteva lečenje; da je u tom trenutku nesposobno da odgovori na zahteve osoblja da sarađuje; da njegovo ponašanje ukazuje na ozbiljan i neposredan rizik od samopovređivanja ili povređivanja drugih i da manje restriktivne metode nisu dale rezultate ili da ih nije bilo moguće sprovesti. Takođe, mera traje samo dotle dok postoji neposredna opasnost od ozbiljnog samopovređivanja i/ili povređivanja drugih. Primenu mere određuju stručni standard i Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, zaključila je v.d. direktora Klinike Laza Lazarević.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić

Foto: Klix.ba

Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama pored ostalih članova ima i član o zaštiti dostojanstva i objašnjenje pojma fizičko sputavanje i izolacija:

Član 5. Svako lice sa mentalnim smetnjama ima pravo na humani tretman, uz puno poštovanje njegovog dostojanstva.

Član 6. Zabranjeno je svako zlostavljanje, zanemarivanje, eksploatacija, zloupotreba ili ponižavajuće postupanje prema licu sa mentalnim smetnjama.

Razlozi za primenu fizičkog sputavanja i izolacije

Član 46. Fizičko sputavanje i izolacija lica sa mentalnim smetnjama koje je smešteno u psihijatrijsku ustanovu, primeniće se, izuzetno, kada je to jedino sredstvo da se to lice spreči da svojim ponašanjem ozbiljno ugrozi sopstveni život i bezbednost ili život i bezbednost drugih lica. Pre nego što primeni fizičko sputavanje i izolaciju iz stava 1. ovog člana, psihijatar će upozoriti to lice da će se preduzeti mere njegovog fizičkog sputavanja i izolacije.

Primena i trajanje fizičkog sputavanja i izolacije

Član 47. Fizičko sputavanje i izolacija iz člana 46. ovog zakona primeniće se isključivo u meri i na način prekopotreban radi otklanjanja opasnosti izazvane postupcima lica sa mentalnim smetnjama.

Ove mere mogu da traju samo onoliko vremena koliko je potrebno da se ostvari svrha iz stava 1. ovog člana.

Uslovi za primenu fizičkog sputavanja i izolacije

Član 48. Primena fizičkog sputavanja i izolacije lica sa mentalnim smetnjama dozvoljena je u psihijatrijskim ustanovama koje imaju obezbeđene sve uslove za njenu primenu.

Podsetimo, građani Sarajeva ponovo su se danas okupili ispred zgrade Vlade Federacije BiH na protestu na kojem traže rešenje problema u Zavodu za osobe ometene u razvoju u Pazariću.

Šta vi mislite o ovakvoj medicinskoj meri? Ostavite nam odgovore u komentarima.

Video: Potresne scene: Deca vezana za radijatore i nameštaj u zavodu Pazarić

(B.K.)

Komentari

  • Ko..???

    Zar se ovo zove MEDICINSKE MERE??? Ovo je pravo mucenje i izivljavanje.. Jadna deca nisu kriva sto su takva.. . Gde se u svetu jos primenjuju takve MEDICINSKE MERE ?????????? Sad bih ja te MEDICINSKE MERE na ove pa da vide kako je..Ovo je Bogu plakati..😢😢

  • darko

    Dakle ko nije udario dete, lomio nesto po kuci kad je besan... pa pogledajte samo te nasilnike po rijalitijima, komsiluku... koji gotovo svakodnevno nekaznjeno udaraju ljude iz svoje okoline...? Po tome bi svi trebali da budu tamo ali neko ima vezu, nekoga ne prijave... ali to nije razlog da bude vezan kao ,,sardina u konzervi,, i ostavljen bez nadzora na milost i nemilost tezim bolesnicima... Ako je stvarno neko i teze poremecen ne sme se ovako postupati i treba biti potpuno slobodan u sigurno izolovanim prostorijama... P.S. Cak je jedan tehnicar bez kazne skidao do gole koze po njemu neposlusne pacijente - Zrenjanin psihijatrija - drugi je pretukao pacijenta invalida bez ruke zato sto nije hteo da uzme terapiju / popije lekove / Vrsac spec.psih. bolnica... Ovo je za proteste i robiju odgovornih upravnika, medicinskog osoblja koje je bilo upoznato sa pistupanjima prema pacijentima, navodnih kontrolora... Razmislite, ovo moze i svima vama da se desi... da cak i zbog laznog svedocenja i odupiranja zavrsite smrtno povredjeni vezani kao ''sardina u konzervi''...

  • darko

    Dakle ko nije udario dete, lomio nesto po kuci kad je besan? Po tome bi svi trebali da budu tamo ali neko ima vezu, nekoga ne prijave... ali to nije razlog da bude vezan kao ,,sardina u konzervi,, i ostavljen bez nadzora na milost i nemilost tezim bolesnicima... Ako je stvarno neko i teze poremecen ne sme se ovako postupati i treba biti potpuno slobodan u sigurno izolovanim prostorijama... P.S. Cak je jedan tehnicar bez kazne skidao do gole koze po njemu neposlusne pacijente - Zrenjanin psihijatrija - drugi je pretukao pacijenta invalida bez ruke zato sto nije hteo da uzme terapiju / popije lekove / Vrsac spec.psih. bolnica... Ovo je za proteste i robiju odgovornih upravnika, medicinskog osoblja koje je bilo upoznato sa pistupanjima prema pacijentima, navodnih kontrolora... Razmislite, ovo moze i svima vama da se desi... da cak i zbog laznog svedocenja i odupiranja zavrsite smrtno povredjeni vezani kao ''sardina u konzervi''...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima