Koronavirus opasniji nego što se mislilo: Pacijenti koji su već lečeni ponovo su pozitivni na virus

Testovi si pokazali da je većina onih koji su preležali koronu i dalje inficirana

  • 2
Korona virus, koronavirus, Kina Foto: Tanjug/AP

Svi pacijenti koji su izlečeni od koronavirusa moraće ponovo u dvonedeljni karantin pošto je ustanovljeno da su većina njih i dalje nosioci opasnog virusa, a nije poznato da li su zarazni.

Odluka o karantinu posle otpuštanja iz bolnice doneta je nakon što su doktori, koji se već mesecima bore protiv ovog opasnog virusa, ustanovili da čak i izlečeni pacijenti i dalje nose virus u sebi, ali se ne zna da li šire zarazu dalje.

Dr Zao Jianping, lekar koji je zadužen za operativne timove koji se bore protiv epidemije u kineskoj provinciji Hubei rekao je da su testovi pokazali da je većina onih koji su preležali koronu i dalje inficirana.

Noćna mora nije završena

Jianping kaže da je ovo novo otkriće veoma zabrinjavajuće.

- Gde možemo da smestimo takve pacijente? Ne možemo da ih pošaljemo kući, jer mogu da zaraze porodice, a ne možemo ni da ih ostavimo u bolnici jer nemam raspoložive kapacitete - rekao je Jianping.

Za sada nije jasno kako je moguće da su pacijenti koji se vode kao izlečeni i dalje zaraženi virusom. Ostaje da se utvrdi da li je bilo propusta u radu lekara, u smislu da su proglašavali zdravim pacijente koji nisu bili zalečeni, ili je ovo zaista moguće kada je u pitanju novi koronavirus.

Ksiang Nijuan, naučnik iz kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da bi trebalo sada nadgledati i one koji su bili u kontaktu sa pacijentima koji su pušteni kući jer se verovalo da su izlečeni.

Ne znamo da li su zarazni

Kineski mediji navode da je mnogo onih koji su ponovo vraćeni u bolnicu nakon što su prethodno otpušteni kući nakon lečenja. Tako je, navode, muškarac iz grada Čengdu koji je otpušten 10. februara nakon zalečenja od koronavirusa 19. februara vraćen u bolnicu jer je otkriveno da je ponovo pozitivan na virus. Gotovo identična situacija dogodila se u gradu Čengde u Hunanu. Žena je hospitalizovana 9. februara i to sa,o pet dana nakon što je napustila karantin.

U Gvanžou otkriveni su tragovi koronavirusa u stolici nekolicine pacijenata koji su prethodno otpušteni iz bolnice.

Kai Veiping, načelnik Infektivnog odeljenja u 8. bolnici rekao je da fragmenti virusa verovatno postoje kod svih izlečenih pacijenata.

- Moguće je da i dalje u sebi nose virus, ili fragment gena virusa. I dalje ne znamo da li su te osobe zaraze ili ne. U pitanju je novi patogen i još nismo uspeli dovoljno da ga istražimo - rekao je Veiping.

Podsetimo, zaraženi pacijenti u Kini mogu da dobiju otpusnu listu samo ukoliko ispune četiri uslova:

- Da im je telesna temperatura u granicama normalne više od tri dana zaredom

- Nema respiratornih problema

- Rendgenski snimci pokazuju da nema oštećenja na plućima

- Testovi nukleinskih kiselina moraju da budu negativni dva puta zaredom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA