Snimak o kojem priča svet: Ovako izgleda kada korona virus ulazi u organizam i inficira ga

Brazilski naučnici su snimili kako korona virus napada zdrave ćelije

  • 2
korona virus foto: printscreen/youtube/AGENCIA EFE

Tokom istraživanja na koji način se virus replicira, brazilski naučnici snimili su elektronskim mikroskopom neverovatne fotografije napada korona virusa.

Stručnjaci s instituta Osvaldo Kruz (IOC/Fiocruz) uhvatili su tačan trenutak kada virus SARS-CoV-2 inficira ljudsku ćeliju. Prvo se čestice koronavirusa u obliku grupe crnih tačkica prislanjaju na ćeliju i pokušavaju da prodru kroz ćelijsku membranu.

Potom koronavirus prodire u ćelije da bi došao do citoplazme, gde se nalaze sve materije bitne za život ćelije, ali i proteini, vitamini, joni, nukleinske kiseline, aminokiseline, šećeri, ugljeni hidrati, masne kiseline itd.

Potom su čestice virusa prodrle u stanicu. Izgledaju kao crne tačkice u beličastom krugu.

Čestice virusa SARS-CoV-2 zatim napuštaju unutrašnjost ćelije i kreću prema drugoj zdravoj ćeliji, nastavljajući s ciklusom infekcije.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pobor

    20. april 2020 | 09:57

    Predlazem da ne izlazimo iz stanova do 2026- te. Setimo se filma Underground, neka nam to da motiva. Bitno je pobediti opaki covid 19.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA