≫ 

Dr Srđa Janković otkriva da li je moguća reinfekcija koronom uprkos postojanju antitela u krvi

Potrebno je još mnogo istraživanja, ali nema sumnje da antitela štite posle prve infekcije

  • 0

Dr Srđa Janković je na današnjoj konferenciji za novinare govorio o mogućnosti reinfekcije korona virusom uprkos stvaranju antitela.

- Nepobitno je pokazano da osobe koje su se oporavile od Covid-19 imaju antitela, a koji je stepen zaštite koju ta antitela pružaju to ćemo naravno tek videti kada budemo imali više podataka, ali u svakom slučaju postoji određeni stepen zaštite. Mi sve vreme govorimo da krvna plazma nije univerzalni lek, niti da daje stoprocentnu zaštitu osobama koje je prime.

Dr Janković ističe da kod ovako teške i podmukle bolesti delimična zaštita može da bude onaj jezičak na vagi, naročito ako se pažljivo odabere ko će primiti krvnu plazmu.

- To su oni koji imaju rizik da dobiju kliničku sliku i tešku formu bolesti koja se još nije razvila. Ako takvoj osobi damo plazmu pacijenata koja sadrži antitela na SARS-CoV-2 zaista postoje izgledi da ih doslovno spasemo.

- Takođe napominjem da osobe koje su ozdravile, kod kojih nema više virusa u organizmu mogu da doniraju plazmu i to se proverava najpre sa 2 uzastopna negativna rezultata, a zatim se još testira plazma pri uzimanju treći put. Samo nestajanje virusa svedoči o tome da je došlo do onoga, što mi zovemo serokonverzija, odnosno do razvoja protektivnih antitela i svih drugih aspekata zaštitnog imuniteta - zaključio je.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA