Nošenje maski na 30+ stepeni? Evo šta će biti mnogo udobnije, a možda čak i efikasnije rešenje

Ako ni vi ne možete da zamislite da ćete leto provesti sa maskom na licu, evo lepih vesti

  • 28
maske foto: pixabay.com

Alternativna dobro poznatim zaštitnim maskama su definitivno plastični štitnici za lice, poznatiji kao viziri. Naučnici sada kažu da oni mogu zameniti maske za lice kao više nego udobno i efikasno rešenje protiv pandemije korona virusa.

- Štitovi za lice, koji se brzo, lako i ekonomično proizvode trebalo bi da budu uključeni u strategiju za sigurno i značajno smanjenje prenosa virusa u zajednici – rekli su naučnici koje predvodi prof. Eli Perenčević sa Univerziteta u Ajovi, a rezultati istraživanja oblavljeni su u žurnalu American Medical Association.

Oni takođe ističu da je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti još u aprilu objavio da platnene maske samo delimično filtriraju virusne čestice u vazduhu, pa upravo iz tog razloga štitnici za lice mogu biti bolja opcija.

Da bi bio potpuno efikasan u zaustavljanju širenja virusa, vizir bi trebalo da se proteže ispod brade, prekriva uši i ne sme biti otkriven jaz između čela i gornjeg dela štita.

Prednosti štitnika za lice nas maskom su, prema mišljenju stručnja, s jedne strane to što se ponovo mogu upotrebljavati nakon što se očiste sapunom i vodom ili dezinfekcionim sredstvom, a druge što predstavljaju udobniju opciju od maske.

PETNICA ONLINE VIZIRI ZAŠTITNI VIZIRI Foto: Tanjug/Istraživačka stanica Petnica

Osim toga, uobičajno je da ljudi tokom govora spuste masku, što nije neophodno kada imamo vizir.

- I upotreba vizira je način da se održava fizička distanca, dok istovremeno omogućava sagovorniku da vidi lice onog kojia ga nosi – ističe profesor Eli Perenčević.

Štaviše, viziri za čak 92 odsto smanjuju direktno izlaganje virusu čak i kada ste na 45cm od osobe koje kašlje.

Sledeći korak naučnika jeste da sprovedu dodatna istraživanja kako bi utvrdili da li štitnici va lice pomažu kada se virus izdiše ili opstaje u aerosolu nakon što su čestice iskašljane u vazduh.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Otorinolaringolog

    5. maj 2020 | 13:15

    Odacu vam jednu tajnu. Kupio sam jednu masku i jedan par rukavica 21 marta. Traju i danas, nosim ih i danas. Znam da nije preporucljivo i da su za jednokratnu upotrebu, ali nemam. Racuni, hrana, nismo dobili te obecane minimalce, ni 100 evrica, stisla kriza, ne pusta. Ima li vas jos kao ja?

  • Ja

    5. maj 2020 | 12:12

    Ja necu stavljati nista na lice leti ni vizir ni masku. Sta je bre vise ovo? 50 % svetskog trzista zastitne medicinske opreme proizvodi i prodaje Kina. U Kini poceo virus, Kina zataskala pojavu virusa. I sada celi svet nosi Kinesku medicinsku zastitnu opremu. Slucajnost? I to bas u trenutku kada su Kinezi nikada blize da postanu vodeca ekonomska sila. Nemojte nas vise ubijati u pojam.

  • Mr.O

    5. maj 2020 | 12:23

    Dotle ce pola srbije biti i imun na koronu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA