• 95

Ako zaštitne maske u Srbiji postanu obavezne, sigurno je da ovakve nećemo smeti da nosimo

Da li bi uopšte zakonski trebalo da se definiše nošenje zaštitnih maski?

  • 95
maske

foto: pixabay.com

Iako se broj zaraženih u Srbiji neprestano smanjuje, nošenje zaštitne maske smatra se ličnom kulturom pojedinca, a i osnovno je sredstvo koje nas štiti od korona virusa koji je i dalje prisutan.

Međutim, nije retkost da ulici, pa čak i u zatvorenim prostorima vidimo one koji masku ne nose, niti smatraju da im je potrebna.

Onda se automatski postavlja pitanje - da li zbog takvih pojedinaca nošenje maski i u Srbiji mora postati obavezno?

Mediji u Srbiji navode da bi nošenje maski moglo da postane obavezno, a da bi kazna za njihovo nenošenje mogla da iznosi 20.000 dinara ali, opet, podsećamo da je reč o neproverenim navodima.

Koje maske ne bismo smeli da nosimo?

Kada govorimo o zemljama okruženja, podsetimo da je u Grčkoj nošenje maski obavezno, a kazna za njihovo nenošenje je 150 evra.

Na tržištu u svetu postoji nekoliko tipova maski, a predsednik Panhelenskog lekarskog udruženja Atanasios Ekadaktilos kaže da su jedne efikasnije od drugih. Ipak, postoji jedna određena vrsta maske čije će nošenje biti strogo zabranjeno u ovoj zemlji.

- Svaka maska ima gradaciju – bolje je imati platnenu masku nego nemati uopšte. Hiruška maska je bolja od platetne. Maske sa ventilima su zabranjene! To kažem i naglašavam – rekao je predsednik PIS-a dr Ekadaktilos.

Kako je objasnio, maska sa ventilom se smatra zabranjenom jer postoji veliki rizik da onaj koji je nosi može da širi virus. Te maske su namenjene samo lekarima i medicinskim sestrama koje se brinu o pacijentima koji već imaju korona virus.

Ako bi asimptomatski pacijenti ili oni sa blagim simptomima nosili ovakve maske, oni bi „prskali“ virusne čestice svuda naokolo.

Da li bi nošenje zaštitnih maski u Srbiji trebalo da bude obavezno?

Glasajte

Video: Dr Stevanović apeluje na ljude i u blažim merama: Izbegavajte kontakte, nosite maske i rukavice

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladan

    Nošenje maske na otvorenom je čista glupost, osim ako niste na nekom skupu,a skupovi su zabranjeni. Nošenje maske u zatvorenom prostorima tipa tržni centar,hipermarket pa i lokalna prodavnica mogu da podržim ali samo dok ste u objektima. Nošenje maske dok se vozim sam u automobilu ili sa članovima porodice je takođe glupost. Sve u svemu pamet u glavu.

  • Iwan

    Ako je obavezna mora da bude besplatna

  • Vlada

    Virus cirkuliše po gerontološkim centrima i bolnicama. Kakve priče sad kad je napolju 30 stepeni. Hoće obećanih 100e da umnože na 200

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima