≫ 

Ako zaštitne maske u Srbiji postanu obavezne, sigurno je da ovakve nećemo smeti da nosimo

Da li bi uopšte zakonski trebalo da se definiše nošenje zaštitnih maski?

  • 95
maske foto: pixabay.com

Iako se broj zaraženih u Srbiji neprestano smanjuje, nošenje zaštitne maske smatra se ličnom kulturom pojedinca, a i osnovno je sredstvo koje nas štiti od korona virusa koji je i dalje prisutan.

Međutim, nije retkost da ulici, pa čak i u zatvorenim prostorima vidimo one koji masku ne nose, niti smatraju da im je potrebna.

Onda se automatski postavlja pitanje - da li zbog takvih pojedinaca nošenje maski i u Srbiji mora postati obavezno?

Mediji u Srbiji navode da bi nošenje maski moglo da postane obavezno, a da bi kazna za njihovo nenošenje mogla da iznosi 20.000 dinara ali, opet, podsećamo da je reč o neproverenim navodima.

Koje maske ne bismo smeli da nosimo?

Kada govorimo o zemljama okruženja, podsetimo da je u Grčkoj nošenje maski obavezno, a kazna za njihovo nenošenje je 150 evra.

Na tržištu u svetu postoji nekoliko tipova maski, a predsednik Panhelenskog lekarskog udruženja Atanasios Ekadaktilos kaže da su jedne efikasnije od drugih. Ipak, postoji jedna određena vrsta maske čije će nošenje biti strogo zabranjeno u ovoj zemlji.

- Svaka maska ima gradaciju – bolje je imati platnenu masku nego nemati uopšte. Hiruška maska je bolja od platetne. Maske sa ventilima su zabranjene! To kažem i naglašavam – rekao je predsednik PIS-a dr Ekadaktilos.

Kako je objasnio, maska sa ventilom se smatra zabranjenom jer postoji veliki rizik da onaj koji je nosi može da širi virus. Te maske su namenjene samo lekarima i medicinskim sestrama koje se brinu o pacijentima koji već imaju korona virus.

Ako bi asimptomatski pacijenti ili oni sa blagim simptomima nosili ovakve maske, oni bi „prskali“ virusne čestice svuda naokolo.

Video: Dr Stevanović apeluje na ljude i u blažim merama: Izbegavajte kontakte, nosite maske i rukavice

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • El. Comandante

    14. maj 2020 | 14:14

    Ne smarajte vise pobogu. Moze samo da postoji preporuka struke a naredba nikako. Ko se plasi virusa ili se oseca ugrozenim neka nosi masku non stop, i neka i spava sa njom.

  • Iwan

    14. maj 2020 | 21:14

    Ako je obavezna mora da bude besplatna

  • Sladja

    14. maj 2020 | 15:48

    Rodila sam se slobodno, živeću i tako! Ne želim da nosim masku, jer znam da to nije zaštita, već silom namećivanje i zastrašivanje naroda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA