≫ 

Dr Srđa Janković otkriva u kojim slučajevima PCR test može pokazati da ste negativni, iako niste

"Testovi nisu nikada 100 odsto pouzdani, ali su nam preko potrebni", rekao je on.

  • 14
Dr Srđa Janković, krva plazma Foto: Pixabay, Printskrin: RTS

Imunolog dr Srđa Janković objasnio je u kom trenutku PCR test na korona virus može da pokaže da je negativan.

- Test naravno pre svega zavisi od samog uzorka, to znači ako je virus prisutan u plućima, ali je već napustio gornje disajne puteve, odakle se uzima bris, test će tada biti negativan i to se dešavalo - kaže on u izjavi za "Pink".

Kako kaže, uvek postoji mogućnost da test omane, ali je ona mala. Kada je virus u uzorku, onda ga PCR test najčešće i otkrije.

- Takođe, test kod ljudi koji još uvek nemaju simptome, a zaraženi su može biti negativan pre nego što se virus umnoži dovoljno na početku inkubacije i može biti lažno negativan pri kraju bolesti, kada virusa još uvek ima u organizmu, ali u malim količinama.

Dr Janković je govorio i da serološki testovi koji otkrivaju antitela po ozdravljenju, odnosno klase IGM i IGG, takođe mogu omanuti, ali retko.

- I ovaj test, naravno, ima svoje granice pouzdanosti, odnosno senzitivnosti i specifičnosti koje zavise od metode i uglavnom je od 80 do 90 odsto pouzdan. Kod brzih testova na korona virus pouzdanost je nešto manja - zaključio je u razgovoru.

Video: U Nišu je proizveden prvi srpski test na novi korona virus

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    5. jul 2020 | 17:04

    Znaci totalno su omanuli kad su nam pricali da visoka temperatura i visoko UV zracenje stete virusu!! Posto je virus laboratorijski napravljen,znaci ima i vakcine i prva zemlja koja je napravi(mada je ona vec napravljena i ceka) ta je i pustila virus u "promet". Znam da mozda glupo zvuci,ali ako pocnemo da zivimo sa virusom kao da je kao svaki drugi sezonski,bice nam lakse,zato sto ce ovo konstatno uvodjenje mera i punjenje naslovnih strana o virusu,dovesti do nase depresije i hipohondrosti!!

  • X

    5. jul 2020 | 16:01

    Nosite maske! Nosite maske! Nosite maske!

  • J

    5. jul 2020 | 15:30

    Generalno prevedeno na nas jezik....test apsolutno nista ne znaci....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA