Menopauza često prikriva simptome kardioloških problema kod žena

Bolesti srca podjednako vrebaju oba pola

  • 0
srce kardiologija foto: pixabay.com

Uprkos mišljenju da su najveći rizik po zdravlje žena tumori dojke i genitalnih organa kao i osteoporoza, podaci su neumoljivi - od bolesti srca i krvnih sudova boluje svaka treća žena! Ova statistika ukazuje da su, iako smatrani bolešću muskaraca, srčani problemi podjednako prisutni i kod žena.

Najveća prepreka u otkrivanju, pa i daljem lečenju, leži u činjenici da se koronarne bolesti kod žena javljajuju u starijem dobu nego kod muškaraca, a prvi znaci postojanja bolesti neretko su zamaskirani simptomima menopauze.

Nekoliko promena u životnoj rutini pomoći će u prevenciji:

  1. Zdrava ishrana - Preporuka lekara glasi: više voća, povrća, žitarica, ribe, orašastih plodova i maslinovog ulja, uz izbegavanje pržene hrane, crvenog mesa, suhomesnatih kao i punomasnih mlečnih proizvoda. So je označena kao veliki neprijatelj našeg organizma - previše slana hrana može podići krvni pritisak.
  2. Održavanje adekvatne težine - Višak kilograma i te kako utiče na srce i krvne sudove. Gubitak 5 do 10 posto telesne mase pomoći će u smanjenju krvnog pritiska kao i holesterola. Naravno, preporučuje se kontrolisano i zdravo mršavljanje pa je pomoć nutricioniste dobrodošla.
  3. Fizička aktivnost - Aerobne aktivnosti jačaju srčani mišić, a pomažu i gubitku kilograma te smanjenju krvnog pritiska. Čak i redovne jednočasovne šetnje u nešto bržem ritmu imaće efekta.
  4. Izbegavajte duvan i alkohol - Na ovu temu malo šta ima da se kaže, a da već ne znamo. Svakim povučenim dimom cigarete utičemo na sužavanje arterija i oštećujemo srce. Jedna čaša vina uz večeru čak može i pomoći u regulisanju holesterola, ali preterivanje u alkoholu utiče na povišeni pritisak, kilažu i sveukupno stanje srca.
  5. Održavanje nivoa šećera u krvi - koronarna i šećerna bolest dele većinu faktora rizika uključujući i visoki pritisak, holesterol i gojaznost. Nekotrolisan nivo šećera u krvi oštećuje arterije i vremenom dovodi do srčanih problema.
  6. Smanjite nivo stresa - Znamo da je u savremenom životnom ritmu ovo mnogo lakše reći nego učiniti. Ali stres je i glavni uzrok povišenog krvnog pritiska koji oštećuje zidove arterija. Uvedite neke tehnike relaksacije i primenjujte ih svakodnevno. Možete da meditirate, vežbate jogu, naučite noe tehnike disanje, slušate muziku… ukratko činite sve što vas opušta i usrećuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA