• 11

Dr Kisić Tepavčević: Kako ćemo izabrati pravu vakcinu koju treba da nabavimo za građane Srbije

Ovo će biti kriterijumi za nabavku vakcine

  • 11

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević na današnjoj konferenciji za medije otkrila je na koji način će se odlučivati o pravoj vakcini protiv korona virusa za srpsko tržište, onda kada je bude.

- Pitanje imunizacije je jedno jako značajno i isključivo javno-zdravstveno pitanje. Kada, kako i u kom momentu i da li će da se uveze neka vakcina u našu zemlji, da li je obavezna ili preporučena.. Sve ima jasan protokol koji je isključivo baziran na stručnim elementima i potrebama za vakcinacijom. Nikakvi drugi parametri i kriterujumi ne mogu doći u obzir.

Kisić Tepavčević ističe da iako je u ovom trenutku veliki broj zemalja u trci za pravljenjem što bezbednije i efikasnije vakcine, još uvek ne postoji neka koju bismo mogli u bližem vremenskom periodu da primimo.

- Ono što treba da bude nam svima jasno jeste da sve vakcine koje su u upotrebi u našoj populaciji i koje će biti u upotrebi, prošle su sve bezbednosne procedure kontrole i to su one vakcine koje se upotrebljavaju u drugim zemljama, pre svega u EU. Tako da nijedna vakcina, ne samo za kovid već i sve bolesti, neće i ne može biti primenjivana ukoliko nema sve odgovarajuće sertifikate i nije prošla procedure i kontrole u našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Ona mora da bude bezbedna i visoko efektivna - ističe.

A kada bismo mogli da je očekujemo?

-Ne može vam niko tačno definisati tu vremensku odrednicu, ali nijedna vakcina nije prošla sve faze istraživanja. Kada se i proizvede, njena nabavka nije jednostavna. Reda veličina i kada nabavljamo u rednom kalendaru vakcine i procenjujemo njihove potrebne količine, to se radi putem javnih tendera i to je procedura koja se planira godinu dana unapred. Nije nešto što je danas za sutra. Kada je covid u pitanju jeste sve specifično, ali nije nešto što se broji u danima, pa usudila bih se da kažem i mesecima - kaže i odgovara da li bi to moglo da bude do kraja godine:

- Mi se svi nadamo da je tako nešto moguće, ceo svet se nada zato što bi to nas kao populaciju značajno ojačalo u borbi protiv ovog virusa, ali u ovom momentu ne možemo da kažemo da je to nešto izvesno. Moguće su nade koje se polažu u bar dve do tri farmaceutske kuće koje se nalaze pri kraju svojih istraživanja. Ali, ne možemo govoriti o tome kao nečemu što je izvesno - zaključila je.

(T.T./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    Vrlo jednostavno, nemojte birati uopšte...

  • Maja

    Ko gura vakcinu? Vi izgleda cujete i citate onako kako hocete da cujete ili procitate !!! U svakom obracanju javnosti kazu da bi bilo dobro da se pronadje vakcina, da jos nepostoji vakcina protiv covida. Ako bude pronadjena cekacemo da se proveri bezbednost. Kada i ako pocne prodaja u svetu, nece se lako nabavljati. I na kraju, nece biti obavezna !!! Ne razumem svakodnevno pisanje o vakcini koje nema. Dajte da je naprave prvo. Ako je uopste i naprave. Gde je vakcina za HIV? Gde je vakcina za SARS? Nema. A hteli su i prave je.

  • CHELSEA

    Slažem se sa svim komentarima poslatim!!!! HAROD HOĆE PRAVO IZBORA ZA DAVANJE VAKCINA !!! KAO ŠTO SU SE IZBORIO NAROD U POLJSKOJ, NEMAČKOJ, I ITD. PRAVO IZBORA... ISTO VAŽI I ZA DECU :PRAVO IZBORA.... STOP PRISILNOJ VAKCINI....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima