8 sigurnih znakova koji otkrivaju da se Covid-19 nalazi u vašoj krvi

Nova saznanja o tome kako deluje korona virus na krvni sistem

  • 6
Korona virus Foto: Pixabay

Kao što je svima već poznato, kovid-19 je respiratorna bolest koja napada pluća. Međutim lekari i istraživači i dalje stiču nova saznanja o tome šta korona virus radi u našoj krvi.

Evo svih znakova upozorenja i simptoma koji govore o tome da kovid-19 pustoši u vašem krvotoku.

Krvni ugrušci

Iako lekarima i dalje nije jasna veza između zgrušavanje krvi i kovida, ipak je primećeo da kod pacijenata koji imaju teže simptome korona virusa često se pojavljuje problem krvih ugrušaka.

Tromboza dubokih vena

Krvni ugrušci se mogu formirati duboko u venama udova, to stanje se zove tromboza dubokih vena ili DVT. Ako ugrušak stigne do pluća i blokira protok krvi, nastaje plućna embolija.

Osipi ili promene boje kože

Dr Alisa Femia, direktorka za bolničku dermatologiju i specijalista za autoimunu bolest vezivnog tkiva, samo je jedan od mnogih lekara koji su prijavili manifestacije na koži, uključujući neobične osipe i promenu boje, među pacijentima koji pate od kovida-19. Dr Femia je nedavno objavila preliminarna istraživanja koja ukazuju na to da su promene u krvnom sistemu uzrok neobičnom ponašanju kože.

osip koža koprivnjača Foto: Pixabay

Ukočeni ili natečeni prsti

Jedna nedavno objavljena studija, prilikom istraživanja tromboze, otkrila je da je 31 odsto od 184 ispitivanih pacijenta zaraženih korona virusom, imalo trombotske komplikacije. Jedan od prvih znakova koji ukazuje na krve ugruške jeste ukočenost ili otok prstiju.

Moždani udar

Čak i vrlo mladi pacijenti koji pate od kovida, mogu da dožive moždani udar. Stručnjaci veruju da to takođe ima veze sa zgrušavanjem krvi. Mnogi od onih, koji su do sada doživeli moždani udar usled kovida-19, ranije nisu bolovali od bilo kakvih srčenih problema, a čak nisu ni pokazivali druge simptome korona virusa pre nego što se moždani udar dogodio.

- Primećujemo zastrašujući broj mladih ljudi koji uopšte nisu imali virusne simptome, a iznenada su doživeli moždani udar - rekao je dr Adam Dmitriv, radiolog sa Univerziteta u Torontu.

Moždani udar foto: pixabay.com

Krvni ugrušci u plućima

Jedno novo istraživanje objavljeno u časopisu Lancet Respiratori Medicine otkrilo je da krvni ugrušci začepljuju pluća obolelih od korona virusa.

- Otkrili smo da su mali krvni sudovi i kapilari u plućima začepljeni ugrušcima krvi, a to je, na žalost značajno doprinelo dekompenzaciji i smrti brojih pacijenata - izjavio je  dr Ričard Vander Hejde, šef patologije na Medicinskom fakultetu Njuorlindu.

Važno je napomenuti da je svih deset osoba uključenih u studiju, čija su tela pregledana tokom obdukcije, prethodno imalo visoki krvi pritisak ili dijabetes.

"Kovid" prsti

Neki mlađi pacijenti zaraženi korona virusom su prijavili natečene i obojene nožne prste, stanje koje su medicinski stručnjaci nazvali „kovid prsti“. Lekari veruju da je upalno stanje posledica krvnih ugrušaka.

- Moguće je da je ova kožna reakcija prouzrokovana ili malim začepljenjima ili mikro ugrušcima u krvnim sudovima u nozi - objasnio je pulmolog klinike u Klivlednu, dr  Umberto Čoj.

Prsti, stopala, crvenilo, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Srčani udar

- Krvni ugrušci mogu uništiti vaše srce, a zbog korona virusa slabe srčani mišići, i to uzrokuje opasne aritmije i srčane udare kao posledica malih ugrušaka - izveštava Vašington post.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrcke

    22. avgust 2020 | 11:58

    Znaci problemi sa srcem, bubrezima, secerom, kancerom.....itd, itd, sve je to posledica Korone. Prestanite da lazete i plasite ovaj ubogi narod. Kada se ne bi 7 dana pricalo o ovoj gluposti, bila bi iskorenjena!

  • Neko

    22. avgust 2020 | 11:19

    Znaci vise se ne umire od mozdanog udara ili srcanog udara ili ti embolije pluca sad svi umiru od covida19

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA