≫ 

Ako ne želite da se kilogrami vrate nakon dijete, onda ne smeti unositi manje od ove brojke kalorija

Pomoću ove formule možete da saznate kako vi lično možete najefikasnije smršati

  • 2
Dijeta, hrana, mršavljenje Foto: Unsplash.com
Dijeta, hrana, mršavljenje Foto: Unsplash.com

Verovatno ste i sami imali priliku da se zapitate zašto se kilogrami vraćaju posle dijeteDa biste trajno i uspešno izgubili kilograme, potreban vam je kalorijski deficit, što znači da unosite manje kalorija nego što ih trošite tokom dana.

Mnogi pokušavaju što više da smanje unos kalorija, da bi na taj način što brže i efikasnije smršali. Međutim, ekstremno ograničenje kalorija deluje samo privremeno, a kada se vratite svojoj staroj ishrani ubrzo će vam se vratiti i kilogrami.

Telo tokom dijete prelazi u "režim gladovaja", i upravo zato svu hranu koju jedete skladišti, i pretvara u masti.

Zbog toga ne bi trebalo da jedete manje od 1.200 kalorija

Ženama se preporučuje najmanje 1.200 kalorija za mršavljenje, a muškarcima obično 1.500 do 1.800 kalorija kao donja granica. Iako drastičnija dijeta može dovesti do brzog gubitka kilograma, ta vrsta mršavljenja obično nije efikasna dugotrajno.

Kada organizam dobije manje kalorija nego što mu je potrebno za održavanje, on počne da mobiliše energiju pre svega iz mišića. Mišići igraju važnu ulogu u metaboličkim procesima, a ako se vaš metabolizam pokvari, gubitak kilograma će takođe postati teži.

Višak vode, višak kilograma, dijeta Foto: Freepik/jcomp

Koliko kalorija treba da unesete ako želite da smršate?

1.200 kalorija bi trebalo da bude vaša donja granica, a pomoću ove formule možete da izračunate koliki unos kalorija je idealan za vas.

Pomnožite svoju težinu sa deset, a zatim dodajte broj svoje visine u centimetrima i pomnožite sa 6,25. Oduzmite od toga svoj uzrast puta 5, pa oduzmite 161.

(Telesna težina x 10 + visina x 6,25) - starost x 5 - 161 = idealan dnevni unos kalorija.

Dijeta od 1.200 kalorija

Dijeta za mršavljenje biće zdrava i uravnotežena ako pored kalorija obratite pažnju i na kvalitet hranljivih sastojaka. Jedite hranu bogatu vitaminima i proteinima i ne zaboravite da unosite dovoljno tečnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    15. novembar 2020 | 10:28

    Bez snažne volje sve je uzalud...

  • Ivica82

    15. novembar 2020 | 12:02

    Kad se informise masa o ovakvim stvarima, ne bi bilo lose da pitaju nekog ko se zapravo razume. Ako uzmem sebe i drugog muskarca koji je iste gradje, visine, tezine ... Potrosnja energije ne moze biti ista, vec se trazi koliko je potrebno kalorija za odrzavanje i na osnovu toga se smanjuje unos kalorija. Ja sam trenutno 2500-2700 kalorija dnevno i kilaza se ne pomera. U pitanju je 88kg. A na primer na istoj kilazi dok sam gubio masti, morao sam da idem ispod 2000 da bih gubio 1% telesne mase nedeljno. Sto ti je visi maintance, manje ces biti gladan. Kilaza se gubi povecanjem fizicke aktivnosti ili smanjivanjem unosa kalorija, najbolje je i jedno i drugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA