Manji zdravstveni problemi koji prate trudnoću ne smeju ostati zanemareni

Period trudnoće je, svakako najlepše razdoblje u životu jedne žene, to je period kada dolazi do velikih i bitnih promena, ne samo u njenom, već i u životima njenih ukućana

  • 0
trudnica, beba, mama Foto: Unsplash

Svaka trudnica bi se složila sa tvrdnjom da u celom tom periodu vlada jedan podvučeni strah, koliko za sebe, toliko i za život koji sazreva iznutra i da tada najviše brinemo za sebe i svoje zdravlje.

Dodatna motivacija za odgovornost je činjenica da čineći dobro za sebe, činimo dobro i za bebu u stomaku. Zbog toga se svaki zdravstveni ili bilo koji drugi problem proživljava tragično i zabrinutost je uvek prisutna. Odlasci lekaru su, naravno sve češći i neizostavniji, ali ponekad postoji ona vrsta problema, koju ni lekari ne uspevaju da izleče, već je potreban određeni vremenski period koji mora da prođe, ne bi li se to povuklo.

Upravo to su momenti koje bi svaka trudnica najradije zaboravila i izbrisala iz sećanja, a zapamtila bi sve ono što je bilo lepo i upečatljivo. Sitni, rešivi problemčići koji prate gotovo svaku trudnicu, mogu se izbrojati na prste jedne ruke, a to su uglavnom bakterije u mokraći, bakterije u želucu, proširene vene (hemoroidi), mučnina i povraćanje, visok pritisak, psihičke promene, promene u fizičkom izgledu (velika gojaznost) i mnoge druge.

Heliko bakterija u periodu trudnoće, kako je se rešiti?!

Heliko bakterija je bakterija koja ima veliku sposobnost da živi u želucu i da joj visok nivo želudačne kiseline ne smeta da opstane tu, čak i više godina. Obavijena je sopstvenom opnom koja je štiti od kiseline, i smeštena je baš tamo gde nijedna druga vrsta mikroba ne može da opstane.

Jako je podmukla i uporna, ume da pokaže vrlo ozbiljnu kliničku sliku, sa dosta pratećih problema kod pacijenta. Kada su u pitanju trudnice, konkretno, ponekad je veoma teško uspostaviti dijagnozu i sa sigurnošću reći da je baš heliko bakterija u pitanju, naročito ako je drugi ili treći trimestar trudnoće, kada je beba jako visoko i naleže na sve organe majke.

Prvo, jako je važno uspostaviti dijagnozu i potvrditi da se radi upravo o ovoj upornoj bakteriji. Najlakši način za testiranje je dati stolicu na analizu ili putem krvi.

Trudnica, kafa, šolja Foto: Shutterstock

Heliko bakterija jeste jako uporna i otporna, ali se leči isključivo antibioticima. U periodu trudnoće, važno je posavetovati se sa lekarom ginekologom, koji će na osnovu antibiograma i trimestra trudnoće odlučiti šta je najbolje i najbezbednije od terapije i za trudnicu i za dete.

Od alteranativnih metoda koje mogu ublažiti heliko bakteriju u trudnoći, su svakako sveže povrće (kupus) kao prva namirnica koja se savetuje. Ceđenjem svežeg soka od kupusa, trudnica, em što dobija hranljive materije, em neutrališe bakteriju. Brokoli i karfiol, i svo povrće koje raste iznad površine zemlje dolaze u obzir kada je u pitanju ova bakterija.

Trebalo bi izbegavati svo belo brašno, slakiše i gazirane napitke, jer se heliko bakterija u organizmu hrani time.

Hemoroidi u trudnoći

Hemoroidi su prateća pojava koja retko koju trudnicu zaobiđu u tom periodu. Kod nekih žena, pojavljuju se tada i ostaju do kraja života, a kod nekih se javljaju i pre, a u trudnoći budu samo naglašeni.

Na hemoroide je jako teško uticati, naročito u periodu trudnoće. Tu se osim primarnog problema, dosta vodi računa i o pratećim problemima, kao što su krvarenje, pucanje, svrab i naravno bol koja je prisutna. Potrpuno rešenje za izlečenje hemoroida može se reći i da ne postoji.

U zavisnosti koja je faza hemoroida, prva, druga, treća ili četvrta, sprovodi se lečenje. Prve dve faze se rešavaju uspešno kremama, čepićima i kombinacijom tableta za proširene vene, dok su treća i četvrta dobra indikacija za operaciju hemoroida.

Operacija hemoroida ide baš u teškim slučajevima, kada ne postoji nijedna druga alternativa kao rešenje.  Kod trudnica se obično pribegava upotrebi krema na biljnoj bazi ili terapija koju isključivo propisuje lekar hematolog, u bilo kom stadijumu trudnoće.

Mučnina i povraćanje u trudnoći

Ova dva simptoma su, takoreći glavni pokazatelj da je trudnoća prisutna i kod većine žena nestanu jako brzo, po utvrđivanju začeća. Međutim, dešava se da i kod onog manjeg broja simptomi mučnine i povraćanja ostaju i prate trudnicu do kraja petog-šestog meseca, retko i do kraja trudnoće.

To zna u mnogome da pokvari opšti utisak i zdravstveno stanje same trudnice, jer joj onemogućava da normalno funkcioniše i pripremi se za ulogu majke. Sa druge strane, ova dva simptoma mogu biti jako pouzdan pokazatelj toga da je sa bebom sve u redu, jer su Beta geni zaslužni za to.

Trudnica, trudna žena Foto: Pixabay

Ono što bi trebalo praktikovati, kada dođe do ovakve situacije, jeste da obroci budu manji i lagani, da trudnica jede dosta salate, da ne dođe do prejedanja i pretrpavanja, da ne konzumira slatke obroke, masne i teške za varenje.

Djumbir je odličan saveznik protiv mučnine i povraćanja, limun, jogurt, a ponekad i gazirani napitak-kisela voda.

Rast kilograma u trudnoći, razlog za brigu ili ne?!

Čini se nekako da je veliki rast kilograma u trudnoći ranije bio češći problem nego danas, jer se sada sve novopečene mame “takmiče” koja će da bude zgodnija i da izgleda bolje.

To u suštini nije loše, ne samo zbog estetskog izgleda, nego i zbog zdravstvenog benefita, koji višak kilograma nosi sa sobom.

Do velikog broja kilograma u trudnoći dolazi zbog hormonske promene koja je u tom periodu najizraženija, manjka fizičke aktivnosti i nepravilne, nezdrave ishrane bogate ugljenim hidratima u porcijama koje su obilne.

Tačno je da nakon porođaja odlazi određeni deo dobijenih kilograma, ali ako je višak veliki, veliki deo i ostaje, i kasnije ga je mnogo teže skinuti. Kasnije, obaveze oko bebe ne dozvoljavaju majkama da se posvete sebi i vežbanju, pa se na sve te kilograme nižu i drugi zdravstveni problemi. Najčešći se tiču visokog pritiska, poremećaja štitne žlezde, usporenog metabolizma, proširenih vena.

Zato je najvažnije, ne dozvoliti da se u trudnoći dobije više od 10kg, što se po nekim normama danas smatra dozvoljenim.

Saveti u trudnoći moraju biti provereni

Slušati savete u trudnoći od velikog je značaja po zdravlje ploda i majke, takođe. Samo, ti oni ne treba da budu bapske priče i sujeverja, nego pouzdani saveti jednog pedijatra kao što je doktor Pilar. Ono što se nikako ne savetuje, pogotovo ako je prva trudnoća u pitanju, gde je strah prisutan u meri većoj nego kod žena koje već imaju trudnoću iza sebe, jeste da se buduće majke ne poistovećuju sa majkama koje su svoja iskustva pisale po internet stranicama .

Najispravnije je, slušati savete svog lekara ginekologa koji vodi trudnoću i koji je u toku sa svim što se dešavalo tokom celog perioda od začeća.

Svaka trudnoća je individualno iskustvo. Neke prođu bez problema, nekima treba malo više pažnje i dodatne obazrivosti. Sve te neprijatnosti brzo se zaborave kada se beba rodi pa uprkos tome trudnoća ostane kao jedno od najlepših životnih iskustava.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA