Jedna svakodnevna navika može biti odličan pokazatelj da li vam je potreban test na korona virus

Preporučuje se da ovo radite svakodnevno

  • 3
Žena, devojka, kafa, šolja, kuhinja, kuća, enterijer Foto-ilustracija: Pixabay

Gubitak mirisa je jedan od najspecifičnijih simptoma korona virusa, pa istraživači kažu da je jutarnja kafa odlična prilika da proverite svoje zdravlje.

Upravo je ispijanje jutarnje kafe bio trenutak kada su milioni Amerikanaca shvatili da su izgubili čulo mirisa, a potom i pozitivni na koronu.

- Jedna od stvari koju neko kod kuće može učiniti priliko lako, prilično objektivno bila bi da uzmu mlevenu kafu i vide koliko daleko je mogu držati i namirisati. Možete učiniti isto sa sa alkoholom ili šamponom. Ako vam nos nije začepljen, a ne osećate miris to je definitivno znak da bi trebalo da se testirate - kaže Džejms Švob, profesor molekularne biologije na Medicinskom fakultetu u Tuftsu.

Isto su preporučili i stručnjaci iz mediciskog časopisa BMJ koji sugerišu da je najbolje da svako jutro mirišete kafu i na bilo kakvu promenu reagujete.

- Gubitak mirisa vrlo je specifičan za kovid, ali ne prijavljuju svi oboleli od kovida potpuni gubitak mirisa. To što možete mirisati određene stvari ne znači da nemate kovid. Svakako na bilo kakvu promenu u čulu mirisa, trebalo bi odmah da reagujete - navodi se u čuvenom časopisu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • laki94

    24. decembar 2020 | 11:21

    Test uopšte nije potreban zdravom mozgu!

  • Žile

    24. decembar 2020 | 11:36

    Razlog više da redovno proveram miris i ukus piva.

  • Valjevac

    24. decembar 2020 | 12:01

    Pre dobijanja korone boli glava u potiljacnom delu glave, zatim blagu temperaturu 37,3-37.6 gubitak cula mirisa i ukusa tek posle dva dana li ni primer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA