Srbija među 4 zemlje u Evropi koja ima bamlanivimab: Sve o leku koji sprečava teži oblik korone

Lek je namenjen pacijentima koji imaju lake i umerene simptome

  • 1
Bamlanivimab lek za antitela koronavirus Foto: Tanjug/AP/Eli Lilly

Bamlanivimab, lek komplikovanog naziva koji može da spreči komlikovanje kliničke slike usled zaraze korona virusom, stigao je u Srbiju. U svetu je ova terapija postala poznata kada se njome lečio Donald Tramp, tada prvi čovek Amerike.

Prof. Medicinskog fakulteta, klinički farmakolog dr Srđan Pešić navodi da je bamlanivimab namenjen pacijentima koji imaju lake i umerene simptome, ali koji su u riziku da dobiju težu sliku zbog hroničnih i drugih oboljenja.

- Namenjen je pacijentima koji su se tek razboleli, a koji su kritični po određenim kriterijumima da dobiju teške oblike kovida. Pre svega ljudima starijima od 65 godina, koji imaju pridružene bolesti, kardiovaskularne probleme, hipertenziju, bolesne bubrege, problem sa plućima - objašnjava Pešić.

Kako kaže, u pitanju su gotova antitela koja su napravljena u laboratoriji, a koja reaguju u toj prvoj fazi, i sprečavaju da se virus i dalje replikuje i proširi kroz naš telo.

Dodaje da lek sadrži veću količinu antitela nego krvna plazma čoveka koji je preležao kovid sa težom kliničkom slikom i ističe da je najbolje uzeti lek u ranoj fazi, onda kada organizam još nije stvorio antitela ili makar ne veću količinu antitela.

infuzija foto: pixabay.com

S druge strane, kako kaže, bamlanivimab nije odobren za pacijente koji su već hospitalizovani zbog kovida ili su na kiseoniku zbog ove bolesti, jer njima ne pomaže ili čak može da pogorša stanje.

- Ukoliko bi se lek davao pacijentima koji su na kiseoniku ili mehaničkoj ventilaciji, moglo bi još da bude i kontraproduktivno -  ističe Pešić u razgovoru za RTS.

Kako kaže, jako je bitno dati lek na vreme.

- Kada pacijent dođe u kovid bolnicu on je bolestan već duže vreme i kasno je da ovaj lek primi, zato je jako bitno da ovaj lek bude dostupan za davanje u kovid ambulantama ili eventualno u dnevnim bolnicama koje bi se organizovale pored kovid ambulanti - objašnjava Pešić.

Lek se ne daje preventivno

Ističe da se lek ne može uzimati preventivno.

- Lek se ne može davati preventivno, već onda kada imamo pacijenta koji se već zarazio. Onog sekunda kada mi imamo pozitivan PCR test ili kada imamo potvrdu da je pacijent zaražen, a da pripada grupi kritičnih pacijenata, ovaj lek treba primeniti. To je nekih prvih pet, šest do sedam dana, posle desetog dana biće kasno. Lek mora da se da u ranoj fazi pre nego što pacijent uopšte dođe u bolnicu - objašnjava profesor i naglašava da lekovi samo ublažavaju posledice i nisu zamena za vakcinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Violeta

    24. mart 2021 | 16:25

    Pa dobro oavestite gradjane, gde da se javi pacijent koji je danas 6 dan i ima hipertenziju da primi ovaj lek dog ga ne stigne 10 dan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA