≫ 

Buđenje, vežbanje, učenje, spavanje: Kako da isplanirate produktivan dan prema aktivnosti hormona

Telo je veoma komplikovana "mašina" i svaki od hormona ima svoju ulogu

  • 1
Sreća, srećn žena Foto: Pixabay

O važnosti hormona i njihovom balansu u našem telu  govori se često - oni kontrolišu naša raspoloženja, mogućnost začeća i druge važne stavke za funkcionisanje. Telo je veoma komplikovana "mašina" i svaki od hormona ima svoju ulogu, a aktivira se samo u određeno vreme. Ukoliko znate kada je koji hormon najaktivniji, moguće je i da vaš dan bude produktivniji.

Ustajanjem pre 6 ujutru proizvodi se serotonin - hormon sreće, od šest sati nivo kortizola, hormona koji priprema naše telo za aktivnu budnost raste i svest je potpuno uključena, pa je ovo možda idealno vreme da zapišete planove za taj dan i donesete važne odluke.

Vežbanje i konuzumiranje bar 700 ml tečnosti ujutro pomoći će da se hormoni stresa "smire".

Od sedam sati ujutru melatotnin - tzv. hormon spavanja prestaje da se proizvodi, a od 8 sati aktivni su polni hormoni, steroidi koji formiraju mišćnu masu. Vreme je za vežbanje, gimnastiku ili druge aktivnosti kao što je, recimo, rad na proširivanju porodice.

Od 10 sati ujutru do 2 sata popodne najaktivniji je DHEA, hormon odgovoran za pamćenje, pažnju i sećanje, te je tada najbolje vreme za mentalne aktivnosti.

devojka, kompjuter, rad na kompjuteru, učenje na daljinu Foto: Pixabay

Od dva do četiri sata popodne najčešće osećate pospanost i tada je idealno vreme za popodnevnu dremku od nekih 20 minuta, budući da je u ovom periodu najaktivniji hormon rasta i lepote.

Od 17 časova uveče kortizol počinje da opada i donošenje važnih odluka je ipak najbolje ostaviti za sutradan.

Melatonin počinje ponovo da se luči od 21 čas uveče, snižava se temperatura tela i žudi se za zagrljajem i toplinom.

Od 22 časa luči se endorfin, san će biti popraćen najprijatnijim senzacijama ako se spava u ovom trenutku. Dnevni stres je gotov, telo je spremno za ponovno pokretanje. Vrednost sna od 22:00 do 4:00 sata je maksimalna. Nedostatak sna u ovom intervalu je fatalan.

San, foto Pixabay foto Pixabay

Od dva časa iza ponoći hormon rasta se ponovo aktivira, odnosno hormon lepote. Zahvaljujući njemu deca "lete u snu", a odrasli ostaju lepi, sa jakim kostima i kvalitetnim mišićima, piše Atma.

(Teleraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znate me -Bgd

    31. mart 2021 | 09:11

    Jako se loše osećam. I psihički i fizički. Tako da mi svaki dan življenja predstavlja opterećenje.. Osećam se mrtvom..😢

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA