≫ 

Naučnici otkrili kako da povećate nivo antitela: 30 minuta vežbanja dnevno blagotvorno za imunitet

Uz redovnu fizičku aktivnost može se smanjiti rizik od zaraznih i hroničnih bolesti

  • 0
foto Pixabay

Foto: Pixabay

Rezultati novog istraživanja Univerziteta u Glazgovu pokazali su da redovna fizička aktivnost jača imuni sistem, smanjuje rizik od bolesti i smrtni ishod kod zaraznih bolesti.

Prema rezultatima tog istraživanja, fizička aktivnost pojačava i delotvornost vakcina.

Ukoliko vežbate redovno, ustanovili su britanski naučnici, postoji mogućnost čak za 50 odsto da ćete imati veći nivo antitela od onoga ko je manje fizički aktivan.

Bilo je poznato od ranije da je fizička aktivnost jedan od najboljih načina prevencije hroničnih bolesti, uz zdravu ishranu i odvikavanje od pušenja. Studija iz 2008. godine pokazala je da je nedostatak fizičke aktivnosti, svake godine, uzrok više od pet miliona preuranjenih smrtnih ishoda, piše Independent.

Istraživanje šefa tima naučnika profesora Sebastiena Častina, i njegovih kolega sa Univerziteta u Glazgovu uključilo je sve dostupne dokaze koji su doveli u vezu učinak fizičke aktivnosti i rizik od oboljevanja i smrtnog ishoda od zaraznih bolesti poput upale pluća (čestog uzroka smrti od kovida-19), na funkcionisanje imunog sistema i na ishod vakcinacije.

- Naša saznanja važno su otkriće za potencijalno delovanje i reakciju na pandemije i u budućnosti - kazao je Častin, dodavši da vakcine ulivaju nadu da će i pandemija uskoro biti završena.

Vežbanje smanjuje stres 

 

Na  osnovu šest odvojenih istraživanja u kojima je učestvovalo više od pola miliona ispitanika, pokazalo se da 30 minuta vežbanja dnevno pet dana u sedmici smanjuje rizik od oboljevanja i smrti od zaraznih bolesti za 37 odsto.

- Otkrili smo i pouzdane dokaze po kojima redovna fizička aktivnost jača imuni sistem. Kroz 35 nezavisnih, nasumičnih kontrolnih ispitivanja, zlatnog standarda za naučne dokaze, pokazalo se da je redovno vežbanje rezultiralo povišenim nivoom imunoglobulina (antitela) IgA - rekao je Častin.

Trening, vežbanje, horoskop

FOTO: Pixabay

Ovaj naučnik je istakao da se, u istraživanjima koje su sproveli, pokazalo da su i na vakcine bolje reagovali i imali više antitela oni koji su redovno vežbali.

- Kod fizički aktivne osobe primećeno je da je čak za 50 odsto veća verovatnoća da će posle primanja vakcine razviti veći broj antitela od onih koji nisu fizički aktivni - rekao je šef tima Univerziteta u Glazgovu koji je sproveo istraživanje.

On je dodao da bi  ova saznanja vladama i zdravstvenim radnicima mogla da posluže kao korisna u podsticanju kampanje za vakcinaciju.

Rezultati istraživanja su pokazali da se kod ljudi koji su fizički aktivni i posvećeni vežbanju ređe razvijaju teške infekcije, dijabetes, kao i respiratorne zarazne bolesti.

Vežbanje je poželjno jer smanjuje stres i hronične upale, što opet utiče na manju verovatnoću razvoja infekcija sa fatalnim ishodom.

- Ako smo fizički aktivni, naš imuni sistem je snažniji i otporniji - zaključeno je u istraživanju britanskih naučnika.

Video: 3 vežbe koje možete da radite, a da ni ne ustanete sa kauča

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA