• 2

5 zdravstvenih problema kod kojih je dobro jesti kukuruz: Posebno je koristan za jednu grupu ljudi

Namirnica na kojoj su odrasle generacije na ovim prostorima može da bude izvanredan saveznik u prevenciji i lečenju brojnih bolesti i stanja

  • 2
foto Pixabay

foto Pixabay

Stigla je sezona mladog kukuruza, vredne namirnice koja obezbeđuje vitamine, ugljene hidrate i energiju.

Kukuruz je nutritivno vredna namirnica koja ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama – prosečan klip kukuruza sadrži od 80 do 100 kalorija. Bogat je ugljenim hidratima, a siromašan mastima, pa predstavlja izvor brzo raspoložive energije.

Beli kukuruz ne sadrži beta karoten, dok ga u žutom ima i on, kao i šargarepa, doprinosi obezbeđivanju dnevnih potreba za vitaminom A.

Iako je hranljiv, kukuruzu nedostaju lizin i triptofan, dve esencijalne aminokiseline, pa nutricionisti preporučuju da se kukuruz kombinuje sa mahunarkama.

Kukuruz je dobar izvor vitamina B1, B5 i C, folne kiseline, niacina, fosfora, kalijuma i magnezijuma. Takođe, pun je vlakana, pa održava sitost i zdravlje probavnog sistema.

Izvanredan je saveznik u prevenciji i borbi protiv mnogih bolesti.

Kukuruz se posebno preporučuje osobama koje imaju:

  • povišen holesterol
  • genetske predispozicije za rak debelog creva
  • povišene vrednosti šećera u krvi
  • opstipaciju i zatvor
  • probleme sa varenjem

Nutricionisti savetuju da osobe koje imaju dijabetes za vreme sezone kukuruza pojedu jedan kuvani klip dnevno, bez dodatka soli i ulja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima