≫ 

"Možda ćemo morati da primimo i 4. dozu vakcine": Dr Adžić otkriva kad bi to moglo da se desi

- Imunitet kratko traje, moramo da svi primimo treću dozu, možda i četvrtu u februaru. Dok se situacija ne smiri, a valjda će se smiriti jednom - kaže direktorka kovid bolnice u Batajnici

  • 72
Kovid bolnica u Batajnici, Batajnica Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Srbiji je u toku davanje treće doze vakcine protiv korona virusa, a ako je suditi po broju obolelih i brzini širenja delta varijante, nije isključena ni mogućnost davanja četvrte doze cepiva.

To je u razgovoru za beogradske medije potvrdila i doc. dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici.

- Možda ćemo morati da primimo i četvrtu dozu vakcine, u februaru - kaže doc. dr Adžić Vukičević.

- Problem je u tome što je ovo nov i naučno nedovoljno istražen virus i što će za njega, dok se ne postigne kolektivni imunitet, biti potrebno da se imunizujemo na šest meseci. Imunitet kratko traje, moramo da svi primimo treću dozu, možda i četvrtu u februaru. Dok se situacija ne smiri, a valjda će se smiriti jednom.

Ona je podsetila da je svaka vakcina protiv korona virusa dostupna u Srbiji efikasna, ali da takva zaštita ne može biti stoprocentna. Uz vakcinaciju, neophodno je pridržavati se higijenskih mera, nositi masku i održavati fizičku distancu.

Kada je reč o kliničkoj slici pacijenata koji se nalaze u kovid bolnici u Batajnici, direktorka ove zdravstvene ustanove rekla je da sada najčešće oboljevaju mladi muškarci između 20 i 30 godina starosti, a zajedničko im je i to da nisu vakcinisani.

- Najčešće je reč o povratnicima sa letovanja ili onima koji su bili na nekim većim javnim okupljanjima. Bolesni su danima, 10 i više dana leže kod kuće, piju lekove za skidanje temperature, ne javljaju se ni u kovid ambulante ni izabranom lekaru - objašnjava dr Adžić Vukičević.

VMC Karaburma, Crvena Zona, Dr Ivo Udovičić Foto: Nikola Tomić

Prema njenim rečima, kada takvi pacijenti zatraže lekarsku pomoć, njihovo zdravstveno stanje je već alarmantno.

- Kada im postane nepodnošljivo loše oni frenetično trče u večernjim satima do Infektivne klinike, tada već imaju razvijenu obostranu upalu pluća. Kada padne mrak i ljude uhvati panika, u večernjim satima se dešava najviše prijema u Infektivnoj klinici. Nako toga oni najčešće dospevaju u Batajnicu. 20 odsto onih koji stigne u Batajnicu su kandidati da odmah legnu u intenzivnu negu - upozorava dr Vukičević.

Pacijenti koji stignu u kovid bolnicu u batajnici mahom su iznureni, bledi, imaju problema sa disanjem i svi parametri koji ukazuju na zapaljenje su im povišeni.

- Korona je postala virulentnija i prijemčivija za muškarce. Pre svih, napada one nevakcinisane - ističe dr Adžić Vukičević i dodaje da novi korona virus traži put da opstane, a taj put su nevakcine osobe.

Video: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🙂

    2. septembar 2021 | 12:05

    Smirice se kad se primi i sedma doza vakcine ,a sedma je zavrsna sa cipom . Osvestite se ljudi ne primajte to zlo u sebe !!!

  • D

    2. septembar 2021 | 12:12

    Ako ovako nastave da pricaju, i ovi sto su se vakcinisali ima da se pokaju:) Pustite ovaj narod da zivi malo

  • milan

    2. septembar 2021 | 12:04

    cetvrta vakcina,zaista su efikasne,cista laz,samo je profit u pitanju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA