≫ 

Preterano korišćenje ekrana povećava rizik od kratkovidosti kod dece za 80 odsto

Mnogo vremena pred ekranima mobilnih telefona, tableta i računara, kako pokazuju najnovija istraživanja, kod mladih utiče na probleme sa vidom

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Mnogo vremena provedenog ispred ekrana mobilnog ili računara mže da poveća do 80 odsto rizik od kratkovidosti kod dece, pokazalo je najnovije istraživanje koje je objavljeno u časopisu za zdravlje "The Lancet Digital Health".

Kod više od 3.000 ispitanih dokazana je povezanost između izloženosti pametnim uređajima i kratkovidosti kod dece i mladih u starosnom dobu između tri meseca i 33 godine, objavljeno je u istraživanju koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta Anglia Ruskin u Kembridžu, u Engleskoj.

Otkrili su jasnu vezu između vremena provedenog u gledanju telefona ili tableta i većeg rizika od razvoja kratkovidosti. Samo pametni telefoni povećavaju rizik za 30 odsto, ali u kombinaciji s preteranom upotrebom kompjutera rizik se povećao na 80 posto.

Istraživači strahuju da bi to moglo da znači da bi do 2050. godine pola svetske populacije moglo da bude kratkovido ili da pati od problema sa gubitkom vida.

Svetska zdravstvena organizacija je 2019. godine preporučila deci mlađoj od dve godine da ne provode vreme ispred ekrana, a deci od dve do pet godina savetovano je da pametne uređaje koriste do sat vremena u toku dana.

Iste  godine, istraživanje “CensusWide” u koje je bilo uključeno 2.000 britanskih porodica pokazalo je da deca u proseku provode 23 sata sedmično uz ekrane telefona, tableta ili računara.

Brojne studije pokazale su da se taj broj uveliko povećao tokom pandemije korona virusa, jer je većina dece vreme provodila kod kuće i u školu išla onlajn, što je podrazumevalo upotrebu uređaja nove tehnologije.

Dete igra igrice na telefonu Foto: Shutterstock

Rupert Bourne, profesor oftalmologije i koautor studije, rekao je da je kratkovidost zdravstvena briga koja brzo eskalira.

- Naša studija je najopsežnija do sada o ovom pitanju i pokazuje potencijalnu vezu između vremena provedenog uz ekran i kratkovidosti kod mlađe populacije - istakao je on.

On je dodao da je jasno je da su hitno potrebna dodatna istraživanja kako bi se još bolje razumelo kako izloženost digitalnim uređajima može uticati na oči i vid.

- Takođe, znamo da ljudi ne doživljavaju realno količinu vremena koju provode ispred ekrana, pa bi u budućim studijama trebalo koristiti objektivne mere za prikupljanje informacija - zaključuje Bourne.

Video: Koliko nam vid oštećuju naočare sa pijace i gledanje u ekran telefona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA