≫ 

Virus izaziva akutni hepatitis kod dece: Simptomi na koje roditelji treba da obrate pažnju

Infekcija je karakteristična po promeni boje kože, beonjača, urina i stolice

  • 3
Bolesno dete bolnica Foto: Shutterstock

Ispitivanje deteta smeštenog u jednoj beogradskoj bolnici za koje su sumnja da ima akutni hepatitis nepoznatog porekla pokazaće da li je u Srbiju stigao adenovirus koji bi mogao da bude odgovoran za ovo oboljenje, a koji je dijagnostikovan kod mališana u više od 20 zemalja sveta.

Simptomi infekcije adenovirusom u jednom delu mogu da budu slični kao i kod drugih virusnih infekcija. Pedijatar dr Saša Milićević kaže da bi roditelji trebalo da obrate pažnju na sledeće promene kod dece:

- Beonjače budu žute i koža bude žuto prebojena kod bilo koje vrste žutice, s tim što je kod ovog novog oblika nešto više izraženo. Uz to, može da se javi povišena temperatura, dete može da bude malaksalo, neraspoloženo…

Karakteristično je, takođe, ističe pedijatar, da boja urina postane tamnija, kao pivo, a stolica da bude svetlija.

Konačno, dete slabije jede i spava.

Pedijatar Milićević podseća za RTS da se adenovirus najčešće prenosi putem prljavih ruku, pa je savet roditeljima da dodatno povedu računa i opominju decu da redovno peru ruke.

Adenovirus se najpre pojavio u Velikoj Britaniji, a onda u i Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi... 

Profesor dr Dragan Delić, gastroentererohepatolog, objasnio je prošle nedelje za Telegraf.rs da iza akutnog hepatitisa najverovatnije stoji neki infektivni agens, a prvi rezultati ukazuju da se radi o adenovirusu serotip 41.

Video: Ferdinand (9) je prvo dete u Nemačkoj koje je vakcinisano protiv kovida

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    4. maj 2022 | 14:52

    Znaci sad pocinju da prskaju decu,nije im bilo dosta korone

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA