Simptomi majmunskih boginja u početku liče na grip, ali mogu da se završe fatalno: Već ih ima u 5 zemalja

Retka virusna infekcija počinje groznicom, iscrpljenošću i oticanjem limfnih čvorova, a crveni osip se najpre javlja na licu

  • 1
Prehlada, Grip, Bolest, Monkeypox majmunske boginje Foto: Shutterstock

Posle Velike Britanije, Španije i Portugalije, novi slučajevi zaraze majmunskim boginjama registrovani su i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i u Italiji.

Reč je o retkoj virusnoj infekciji koja je prvi put otkrivena 1958. godine u kolonijama majmuna koji su služili za istraživanje. Smatra se da ovaj virus prenose glodari. Kod ljudi, majmunske boginje detektovane su pre 52 godine u Narodnoj Republici Kongo. U prethodnim decenijama infekcija je prijavljena u nekoliko afričkih zemalja, kao i u Velikoj Britaniji, SAD-u, Izraelu i Singapuru.

Simptomi

Infekcija virusom koji izaziva majmunske boginje počinje slično infekciji virusom gripa. Pacijent ima groznicu, oseća se malaksalo, žali se na glavobolju, iscrpljenost i bolove u mišićima. Pored toga, dolazi i do oticanja limfnih čvorova.

Navedeni simptomi bili su razlog zbog kog su prvi ovogodišnji slučajevi majmunske groznice bili otkriveni tek posle nekoliko dana - bolest je praćena znacima koji mogu da ukažu na širok spektar bolesti.

Period inkubacije je od sedam do 14 dana, s tim što nekada može da bude i od pet dana do 21 dan, piše eKlinika.

Najduže 72 sata od prvih simptoma pojavljuje se i osip, i to uglavnom najpre na licu, a onda se širi na ostatak tela. Bolest traje od 14 do 28 dana. Kraste koje se javljaju kao posledica osipa samostalno otpadaju.

Način prenosa

Kao i većina virusnih infekcija, i virus majmunskih boginja prenosi se respiratornim putem, ali nije isključen ni prenos putem telesnih tečnosti tokom intimnog odnosa.

Takođe, čovek se može inficirati i direktnim kontaktom sa životinjama ili njihovim produktima.

Lečenje

Poseban lek za majmunske boginje ne postoji. Osobe koje su primile vakcinu protiv velikih boginja u manjem su riziku da obole od majmunskih boginja.

Ipak, u svetu su zabeležni i slučajevi koji su završeni letalno.

Da li nas vakcina protiv velikih boginja štiti i od majmunskih?

Prof. dr Dejan Baskić sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu objašnjava da životinjski virusi mogu da probiju barijeru između vrsta i da se prilagode, što čine oduvek. Da li će se to desiti i sa virusom majmunskih boginja ili ne, za sada je teško oceniti.

- Svi koji su vakcinisani protiv velikih boginja zaštićeni su i od majmunskih. Od 1976. godine ne postoji vakcinacija protiv velikih boginja. Ali, ako bi se desilo da se majmunske boginje prošire, ne bi bio problem sprečiti epidemiju širih razmera jer vakcina koja štiti od virusa iz te grupe postoji - ističe prof. Baskić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući boljoj dijagnostici danas je mnogo lakše detektovati viruse, što smo imali prilike da vidimo od marta 2020, kada je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju novog korona virusa.

- Danas gotovo svaka laboratorija može da radi PCR, a ovaj test nije bio dostupan do pre dve godine. Ko zna, možda su u manjim grupama postojale epidemije i pre stotinak godina, samo nisu bile registrovane, jer nije bilo načina da se to uradi - zaključuje prof. Baskić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA