Nove buster doze protiv korone nisu bolje od starih, pokazalo istraživanje

Istraživači su uporedili antitela u uzorcima krvi 21 osobe koje su primile bivalentni buster Moderne ili Fajzera sa antitelima osoba koje su primile 4 doze "originalnih" vakcina

  • 3
Vakcina, moderna, fajzer Foto: Tanjug/AP

Bivalentne buster doze Moderne i Fajzera nisu uspele da podignu nivoe neutralizujućih antitela protiv BA.4/BA.5 sojeva ništa više nego četiri doze "originalne" kovid vakcine, prvi su rezultati nezavisne studije, navodi BNN Blumberg. 

Istraživači sa Kolumbija univerziteta i Univerziteta Mičigen uporedili su neutralizujuća antitela u uzorcima krvi 21 osobe koje su primile četvrtu bivalentnu buster dozu Moderne ili Fajzera sa antitelima 19 osoba koje su primile četiri doze "originalnih" vakcina.

Tri do pet nedelja posle četvrte doze, oni koji su primili nove bustere "imali su slične neutralizujuće nivoe antitela kao oni koji su primili četvrtu dozu monovalentne mRNA vakcine", zaključili su autori. Ovo se pokazalo kao tačno za sojeve BA.4 and BA.5, kao i starije varijante, kao što je originalni omikron soj, navodi se u studiji.

Ovi rezultati ne znače da ako ste primili bivalentnu vakcinu to nema nikakve koristi. Međutim, pokreće se pitanje da li je prelaz na novu verziju vakcine bio neophodan. A rezultati su svakako u kontrastu sa saopštenjem kompanije Fajzer od 13. oktobra u kom se navodilo da "rani podaci sugerišu da bivalentna vakcina obezbeđuje bolju zaštitu".

Saopštenje Fajzera je bilo zasnovano na sedmodnevnim podacima o neutralizujućim antitelima, a kompanija još uvek nije saopštila detalje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    25. oktobar 2022 | 23:12

    I ono cemu je trebala vakcina da stiti uopste nije testirano a to je sprecavanje prenosenja. Bar su tako pricale cike i tete u belim mantilima koje slucajno zovemo doktorima a takodje slucajno Pfizer i mislim moderna priznali javno da na sprecavanje prenosenja uopste nisu testirali i ne pise u dokumentaciji ko je citao.

  • Dzaba vam je

    26. oktobar 2022 | 09:10

    Mislim da ih niko vise nece

  • milica

    26. oktobar 2022 | 00:49

    A zasto ce nam vakcina????? Ma ova korona sada nije nista bre. Bolje je lagano prelezati nego trovati se neispitanim vakcinama. Obican blagi grip, nista vise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA