Svakodnevno izlaganje sunčevoj svetlosti ima mnogobrojne koristi: Provedite ovoliko vremena napolju

Da li ste znali da je svakodnevno izlaganje sunčevoj svetlosti ključno za sprečavanje niza bolesti?

  • 0
Sunčeva svetlost Foto: Pexels

Za moderno doba je sasvim postalo normalno da veći deo dana provedemo ispred računara, na poslu, u povratku sa posla i naposletku u kućama - to malo vremena što nam je ostalo. Iako boravak u zatvorenom prostoru nije ništa loše, to je sastavni deo naših života, često nam nedostaje jedan suštinski sastojak za zdrav i srećan život - sunčeva svetlost!

Da li ste znali da je svakodnevno izlaganje sunčevoj svetlosti ključno za sprečavanje niza bolesti? U postu na "Instagramu", dr Diksa Bhavsar, stručnjak za ajurvedu, napisala je: "25-30 minuta izlaganja suncu ujutru (odmah nakon izlaska sunca i pre osam ujutro) i uveče (u vreme zalaska sunca) može učiniti čuda za vaše zdravlje".

Iako mnogi veruju da je prirodno svetlo samo bogat izvor vitamina D, ono čini mnogo više od toga, piše Indian Express.

- Vitamin D je hormon za jačanje imuniteta i energije koji ima dubok uticaj na naše zdravlje - napisala je doktorka, podelivši druge zdravstvene prednosti.

UVA u sunčevoj svetlosti

Dr Bhavsar je objasnila da pomaže u povećanju azotnog oksida koji je vazodilatator. Ovo, zauzvrat, "poboljšava protok krvi, poboljšava oksigenaciju, smanjuje brzinu disanja i snižava nivo glukoze u krvi".

Crveni vidljivi spektar

Uvek je prisutan tokom dana i utiče na funkciju mitohondrija, povećavajući našu energiju i podstičući opšte zdravlje, rekla je ona.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Dr Dixa Bhavsar Savaliya (@drdixa_healingsouls)

Neurotransmiteri

Svakodnevno uživanje u sunčevoj svetlosti takođe može učiniti da se osećate srećnije.

- Od prirodnog svetla takođe proizvodimo neurotransmitere serotonin, melatonin i dopamin koji su krucijalni za mentalno zdravlje, uključujući smanjenje anksioznosti, depresije... - objasnila je dr Bhavsar.

Kvalitet sna

Za one koji se bore da održe fokus, sunčeva svetlost može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna, ali i kod sezonske depresije.

- Pokazalo se da boravak na otvorenom poboljšava kvalitet sna i fino podešava naš dnevni cirkadijalni ritam - rekla je stručnjak, objašnjavajući da je to zato što mi proizvodimo melatonin iz dnevne svetlosti i "zatim izlučujemo melatonin nakon odsustva plave svetlosti tokom dva sata".

Uprkos brojnim prednostima, ne preporučuje se bezobzirno preterivanje sa direktnom sunčevom svetlošću.

Zapamtite, prirodna dnevna svetlost je mnogo više od vitamina D.

- Dakle, nemojte misliti da će suplementacija vitaminom D sama po sebi rešiti vaše zdravstvene probleme - kaže doktorka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA