Ako kašljete duže od 2 nedelje, opsežne analize su neophodne: Doktor Marić objašnjava zašto

Ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju je da li se kašalj pojavljuje iznenada, da li je produktivan i da li u iskašljanom sadržaju ima tragova krvi

  • 2
Kašalj, gušenje, devojka Foto-ilustracija: Shutterstock

Jesen i zima su godišnja doba kad je malo onih koji ne kašlju. Sezonski virusi koji vrebaju sa svih strana samo su neki od uzročnika, a kako je korona virus i dalje prisutan, mnogi su u dilemi da li je kašalj posledica infekcije koronom ili nekim drugim virusom.

Uz to, u Srbiji je registrovan i grip, a kašalj je takođe jedan od njegovih simptoma.

Ali, kašalj može da ukaže i na ozbiljnija oboljenja - od upale pluća do karcinoma.

- Nekada simptomu kao što je kašalj nije pridavan toliki značaj i čekalo se da prođe spontano, a u poslednje tri godine su zbog simptoma koje je uzrokovao novi korona virus ljudi podigli pozornost od respiratornih tegoba na viši nivo - kaže za Telegraf.rs docent dr Nebojša Marić, specijalista grudne hirurgije.

Kašalj mogu da uzrokuju virusi, bakterije i strane čestice iz zagađenog vazduha.

- Ukoliko vrlo brzo dođe do prestanka tegoba, nije neophodno javljati se lekaru, ali u slučaju temperature i ako se tegobe nastavljaju, preporuka je uraditi osnovne laboratorijske analize i obaviti pregled kod lekara opšte prakse sa obaveznom auskultacijom. To je pregled koji se u narodu opisuje kao “da mi lekar posluša pluća”. Lekar opšte prakse će proceniti da li takvog pacijenta treba uputiti pulmologu ili grudnom hirurgu - objašnjava doc. dr Marić.

doc. dr Nebojša Marić; foto privatna arhiva doc. dr Nebojša Marić; foto privatna arhiva

Prema njegovim rečima, ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju je da li se kašalj pojavljuje iznenada, da li je produktivan, odnosno praćen iskašljavanjem sadržaja i da li u iskašljanom sadržaju ima tragova krvi.

- Kašalj sa iskašljavanjem krvi je apsolutna indikacija da se uradi hitan rendgen pluća i bronhoskopija, kao i kašalj i bez primesa krvi ako traje duže od dve nedelje - ističe doc. dr Marić.

On dodaje da kašalj može biti znak i karcinoma pluća u raznim stadijumima njegovog razvoja, ali da pravovremena reakcija doprinosi uspešnom lečenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa '63

    25. novembar 2022 | 17:48

    Jedva uspevamo doći do izabranog lekara a specijalista je misaona imenica! Barem mi koji živimo u provinciji.

  • Ivica

    25. novembar 2022 | 17:34

    Već 2 nedelje kašljem,popio hemomici 6kom,propomucil.Nema poboljšanja,imam asmu bronhijalnu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA