Streptokok tip A ne daje simptome kod svakog deteta: Pedijatar objašnjava zašto se to događa

Prisustvo bakterije koja izaziva upalu ždrela, kao i šarlah ne mora uvek da bude praćeno kliničkom slikom, ali su terapija i izolacija neophodni

  • 0
dete i majka, temperatura, prehlada, bolest, krevet, lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock

Širom Velike Britanije od septembra do danas preminulo je devetoro dece od komplikacija infekcije koju izaziva streptokok tip A.

Ista bakterija od početka godine do danas izazvala je bolest kod 184 dece u Beogradu. Kako za Telegraf.rs kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje, od januara 2022. do danas prijavljeno je 15 epidemija izazvanih streptokokom tip A.

Poslednje dve epidemije su, kako je Telegraf.rs pisao, prijavljene u dva vrtića - u jednom epidemija šarlaha i streptokoka, a u drugom samo streptokoka. Deca su izolovana iz vrtićkih grupa, a u vrtićima u kojima su boravila sprovedene su neophodne mere.

Kako se prenosi i koje bolesti može da izazove streptokok tip A?

Kako navode u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja, streptokok tip A prenosi se kapljičnim putem. Otud i objašnjenje zbog čega je veoma čest u kolektivima poput vrtića i škola. Takođe, put prenosa je i korišćenje kontaminiranih predmeta.

Bakterija može da izazove gnojnu anginu i šarlah, odnosno upalu ždrela, a u nekim slučajevima i pojavu ospe. Opšti znak infekcije je povišena telesna temperatura.

Streptokok A Foto: Shutterstock

Kako izgleda dijagnostika?

Da bi se utvrdilo da li neko ima streptokok tip A, trebalo bi da bude podvrgnut mikrobiološkom pregledu brisa ždrela. Ukoliko se utvrdi prisustvo piogenog streptokoka, to je indikacija za uvođenje antibiotske terapije.

Da li kod svakog deteta koje ima ovu bakteriju dolazi do obolevanja?

- Neka deca mogu da budu takozvane zdrave kliconoše, a neka će, pak, imati kliničku sliku u vidu upaljenog ždrela i šarlaha, odnosno promena na koži - objašnjava za Telegraf.rs pedijatar Dejan Jonev.

- Kad se rade brisevi, neka deca ne pokazuju nikakve simptome zaraze, a ipak imaju streptokok u brisu. Epidemiološki, ako se u brisu deteta nađe streptokok, ono bi trebalo da dobije antibiotsku terapiju.

Bolesno dete bolnica Foto-ilustracija: Shutterstock

Koliko dugo je dete zarazno?

Kako objašnjava pedijatar Jonev, dete je zarazno u prva 24 sata infekcije. Ipak, ono bi trebalo da bude izolovano iz vrtića, odnosno škole dokle god ne završi sa antibiotskom terapijom.

Terapija traje od sedam do 10 dana.

Od čega zavisi da li će se streptokok tip A manifestovati samo upalom ždrela ili i šarlahom?

- Da li će dete dobiti kožnu manifestaciju bakterijske infekcije ili ne, zavisi od njegovog imuniteta - objašnjava dr Jonev.

- Shodno tome, prevencija podrazumeva jačanje imuniteta, raznovrsnu i uravnoteženu ishranu tokom cele godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA