Vreme čitanja: oko 4 min.

Rak dojke vodeći u Srbiji: U svetu se na svakih šest minuta konstatuje jedna smrt od ove bolesti

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako se situacija u našoj zemlji poboljšava, Srbija još nema adekvatne lekove u suzbijanju ove opake bolesti

  • 0
mamografija, zene, dojka, pregled, lekar, rak dojke Foto: Shutterstock

Rak dojke je, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod žena u našoj zemlji. Svake godine se registruje oko 4.600 novoobolelih žena, a gotovo 1.600 ne uspe da se izbori sa ovom bolešću.

Ono što je poražavajući podatak jeste da više od 53 odsto žena nikada nije uradilo ultrazvučni pregled dojke kao vid prevencije. O tome zašto  žene ne idu na preventivan pregled grudi i kako može da se podigne svest o važnosti pregleda i otkrivanja karcinoma u ranoj fazi, govorile su Marija Lakić i Ana Dornik, osnivači Udruženja "Žena uz ženu", u emisije Uranak, na televiziji K1.

Naime, situacija u našoj zemlji se poboljšava, ali prema rečima žena iz Udruženja, Srbija još nema adekvatne lekove u suzbijanju ove opake bolesti.

- Što se tiče inovativnih lekova, vodeće zemlje su Nemačka i Danska. Mi jesmo u poslednjih nekoliko godina napredovali, ali i dalje kaskamo. Dok se u Nemačkoj uvede 20 novih lekova, kod nas se svega uvede 20 odsto tih lekova - istakle su.

Kako prenose, Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje se zaista trude da olakšaju borbu obolelim pacijentima, da dobiju prave terapije shodno tipu karcinoma.

- Sigurno je da i "Udruženje pacijenata“ može da se zajedno izbori za bolji kvalitet lečenja žena koje boluju od karcinoma dojke. Nažalost, broj obolelih raste, nemamo još tu stopu incidence da je bolja, ali možemo da se izborimo za adekvatnije lečenje, nego što smo to radili ranijih godina - kažu osnivačice Udruženja.

Ana Dornik Foto: Printskrin Uranak, K1

Dornikova smatra da smo zatajili u prevenciji, jer se o karcinomu dojke ne priča dovoljno i kako kaže, čini joj se, da je u pitanju i dalje tabu tema.


- Kada budemo češće pričali o heroinama koje su preživele i način na koji su preživele karcinom, da su to nasmejane žene, pune života, dobile priliku za novo rađanje, onda ćemo razbiti te tabue i jedna drugu ćemo da podstičemo za pregledima i da razvijemo tu empatiju i podršku među sobom – rekla je Ana Dornik.

Udruženje "Žena uz ženu" i ove godine u cilju podizanja svesti organizuje karavan besplatnih ultrazvučnih preglede dojke širom Srbije. 

- Peti put pokrećemo karavan i do sada smo obišli preko 50 gradova. Uradili smo preko 4.500 pregledai i tom prilikom je otkriveno preko 35 kancera. Ustanovljeno je da nekih skoro 50 posto žena od odrađenih pregleda, ima neku bolest dojke, da li je to fibrodenom ili cista. Upravo zbog toga je karavan nastao sa ciljem, da se bavimo ne samo onkološkim problemom, već smo za cilj imale i prevenciju – istakla je Marija Lakić.

Marija Lakić Foto: Printskrin Uranak, K1

Ona, takođe, dodaje i da se žene kada jednom i dođu u karavan, bore sa ozbiljnim strahom.

- Žene nisu dovoljno edukovane. Mi pored karavana radimo ankete da vidimo i otkrijemo zbog čega ne idu na preglede. Utvrdili smo da 57 odsto žena nikada nije ni bilo na pregledu, dok se 43 odsto njih kontroliše od jedne do tri godine. Trenutno je malo bolja situacija, ali je i dalje loša statistika - objašnajva Lakićeva.

Karavan je tu, kako ističe, da pruži ženama i podršku kroz neku edukaciju.

- Moraju da znaju razliku između ultrazvuka i mamografije. Žene do 45 godine idu na ultrazvuk, jer nije isto žlezdano tkivo kod mlađe i starije žene. Kod starijih žena, ultrazvuk ne može da registruje promene i zbog toga moraju da idu na mamografiju - kaže Lakić.

Osnivačice Udruženja prenose i podatak da se tokom karavana ukupno pregleda 1.600 žena.

- Mi smo ograničene vremenom i dnevno možemo da pregledamo oko 80 žena, ali se dogodi da se prijavi njih dvesta. Imamo veoma dobar odziv, a naš karavan je prepoznao i grad Novi Sad i još neki gradovi gde ćemo biti stacionirani od 20. marta. Mi smo Udruženje koje je mlado i ambiciozno da pruži podršku ženama i nadam se da ćemo moći sa ovim karavanom da ih omasovimo i idemo u većem broju, da pomognemo zdravstvenom sistemu – dodaje Ana Dornik.

Kako kažu, "žene vape za informacijama", zbog čega ovo Udruženje organizuje razne kongrese i panele, a u maju će se održati i prvi regionalni kongres, gde će se okupiti lekare i udruženja iz Srbije i regiona.

One upozoravaju i da je poražavajuća statistika u Srbiji što se tiče skrininga, jer se u proseku samo 30 odsto opština odazove. Poređenja radi, ističu da je iako je u SAD najveća stopa oboljenja, čak 95 posto pacijenata se izleči, jer se karcinom otkrije na vreme zahvaljujući skriningu koji je obavezan.

- Na svaka dva minuta se u svetu ustanovi karcinom dojke, a na svakih šest minuta se konstatuje jedan smrtni slučaj. To je strašan podatak – kaže Dornikova koja je i sama uspela da pobedi ovu opaku bolest i objašnjava da se žene kojima se u karavanu utvrdi neka promena, šalju na dalje preglede.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA