Vreme čitanja: oko 2 min.

Dijeta za spavanje: Hranom protiv insomnije

Vreme čitanja: oko 2 min.

O hrani i njenim doprinosima se može pričati danima, ali ono što malo ko zna jeste da je odličan saborac protiv nesanice

  • 0
insomnija, insomnia, san, nesanica, hrana, frižider, umor Foto:Shutterstock

Ukoliko vam je san postao nedostižan cilj i nesanica vas drži budnima već duže vreme, potražite pomoć u hrani.

Dobra ishrana i dobar su glavni dvojac za zdrav život. Zato, ako se malo više posvetite obema karikama, neosporno je da ćete osvežiti vaš organizam.

Dijeta može kontrolisati velikim delom kvalitet vašeg sna ili to hoće li ga uopšte biti, poručuje "Singlecare.com"

Kako hrana utiče na san?

Neke studije pokazuju prednosti, dok druge pokazuju negativan uticaj na san, ali generalno, dijete koje promovišu zdrav, složen unos ugljenih hidrata, kao što je veganska ishrana, mogu pomoći u promovisanju zdravog sna.

Dijete poput mediteranske ili voćne, gde vladaju određene namirnice poput ribe i voća, odlične su za bolji san. Riba, orašasti plodovi, kao i semenki, oslobađaju vitamine koji su nam potrebni u toku noći.

Mediteranska ishrana sadrži biljke, ribu, integralne žitarice, mlečne proizvode i nemasne proteine koji su idealni za poboljšanje zdravlja i sna, iako bi veganska ili vegetarijanska ishrana bila takođe izuzetna jer je fokusirana na celovitu hranu.

Dijeta za bolji san sadrži raznovrsno voće, povrće i manje masne proteine. Naravno, treba biti na oprezu da se ne pretera sa proteinima, jer može, uostalom, imati kontraefekat.

Spavanje, san, odmor Foto: Shutterstock

Koja hrana poboljšava san?

Prirodni sok od tart trešanja

Možda ovaj sok nije omiljeni izbor napitka pred spavanje, pogotovo zbog kiselkastog ukusa, ali je izuzetno zdrav. Tart trešnje su možda čak i najbolji prirodni izvor melatonina. Rezultati istraživanja koje je rađeno 2012. godine pokazali su neverovatno pooljšanje sna nakon konzumacije trešanja.

Ćuretina

Posle teže hrane nam uglavnom opadne pritisak i spremni smo na dremku. Ćuretina obavlja odličan zadatak time što sadrži triptofin- amino-kiselinu koja pomaže u lučenju seratonina, kojeg prati određena doza melatonina, hormona spavanja. Pravi lanac, zar ne? Ali je bitno da nam pruža odličnu priliku da se odmorimo.

Banane

Banane su prve posle ćuretine koje sadrže približno istu količinu triptofina. Ostatak lanca je isti kao kod ćuretine. Jedina razlia je što magnezijum kod banane takođe utiče direktno na nerve, opušta ih i tako pospešuje san.

Žena, banana, kuhinja Foto: Shutterstock

Orašasti plodovi

Pistaći, orasi, badem, kao i kikiriki, odlični su saveznici u ovoj bici protiv nesanice. Recimo, pistaći su bogati vitaminom B6 i kalijumom, što je odlična kombinacija za spavanje. Od svih orašastih plodova, pistaći imaju najveći procenat melatonina. Kikiriki je zato bogat magnezijumom i cinkom i odličan je kao kasna grickalica.

Kivi

Kivi je voće koje je prava vitaminska bomba. Sadrži veliku količinu antioksidanata kao što je vitamin C. Pokušajte pojesti jedan kivi pred spavanje.

kivi Foto: Freepik

Čajevi 

Čajevi možda neće rešiti vaše muke sa insomnijom, ali će sigurno doprineti rešenju. Travke koje su opšte poznate u našim domaćim i kućnim apotekama, poput kamilice, imaju vrlo umirujući efekat. Opuštaju vaše telo i napetost, što je poput zagrevanja pred dobar san.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA