Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako "navođenje snova" može da pojača kreativnost? Evo šta nova studija otkriva o kratkim dremkama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Utvrđeno je da su oni koji su spavali sa audio navođenjem imali priče 43 odsto kreativnije od onih koji su dremali bez uputstva i 78 odsto kreativnije od onih koji su ostali budni bez uputstva

  • 0
Spavanje, disanje Foto: Shutterstock

Nova studija objavljena u časopisu "Scientific Reports" sugeriše da postoji veza između spavanja i kreativnog dela uma, ali tajming je ovde ključan.

Istraživači sa MIT-a i Harvardske medicinske škole otkrili su da je um "posebno plodan" tokom spavanja, najranije faze sna u kojoj se osoba kreće između spavanja i budnosti.

- Otkrili smo snažan efekat "početka spavanja" na kreativnost - rekla je autorka studije i studentkinja MIT-a Ketlin Esfahani.

- Kada se od vas zatraži da sanjate o nečemu tokom spavanja, možete imati iskustva iz snova koja kasnije možete koristiti za ove kreativne zadatke.

Naučnici su želeli da testiraju da li dremanje zaista podstiče kreativnost i da li se kreativnost izazvana dremkom može poboljšati sugestijama.

Tim je koristio uređaj - rukavicu koja meri električnu aktivnost na koži da bi procenila tri indikatora početka sna: promene tonusa mišića, otkucaja srca i statusa uzbuđenja. Uređaj zatim šalje podatke aplikaciji u realnom vremenu.

Spavanje, san, odmor Foto: Shutterstock

Istraživači su imali 49 odraslih osoba prosečne starosti od 27 godina koje su nosile uređaj i podelili ih u četiri različite test grupe: grupu za spavanje sa audio navođenjem, grupu za spavanje bez navođenja, grupu koja ne spava sa audio navođenjem i grupu koja ne spava bez navođenja.

Prvoj grupi, spavanje uz navođenje, bilo je dozvoljeno da odspava jedan do pet minuta nakon što je ušla u san, za šta je trebalo oko sedam minuta, pre nego što su se učesnici probudili. Od njih je zatraženo da se prisete svih snova koje su možda imali pre nego što su se vratili na spavanje i rekli im da zapamte da razmišljaju o drvetu. Ovaj proces se ponavljao 45 minuta.

Druga grupa je ponovila isti proces kao i prva, ali bez uputstva.

Grupa koja nije spavala sa audio navođenjem nikada nije zaspala i umesto toga je dobila instrukcije da "luta umom" nešto više od sedam minuta pre nego što ispriča svoja sećanja i zapažanja. Zatim su dobili isto uputstvo da razmišljaju o drvetu.

Nakon 45-minutnog procesa testiranja, učesnicima je naloženo da napišu priču koristeći reč drvo.

Otkrili su da su obe grupe koje su dremale, sa i bez vođstva, imale više kreativnosti odmah nakon vežbe, ali kreativnost je bila najveća u grupi u kojoj su učesnici dremali dok su inkubirali snove o drveću, rekla je Esfahani.

Utvrđeno je da su oni koji su spavali sa audio navođenjem imali priče 43 odsto kreativnije od onih koji su dremali bez uputstva i 78 odsto kreativnije od onih koji su ostali budni bez uputstva.

Oni koji su spavali sa instrukcijama takođe su imali najbolje rezultate za divergentno razmišljanje, jer su mogli da smisle više ideja za pisanje o drveću i imali su veći nivo kreativnosti na testu uparivanja reči. Ova grupa je takođe bila bolja u razmišljanju van okvira kada su u pitanju testovi verbalnog i konceptualnog rezonovanja.

Maska za oči, maska za spavanje Foto:Shutterstock

Esfahani veruje da vođeno dremanje, poznato kao "ciljana inkubacija snova", može da podstakne kreativnost zbog mnogih faktora, uključujući to što polulucidno stanje omogućava da i dalje budemo svesni spoljašnjih stimulansa, što ga čini idealnom fazom za vođenje snova.

- Čini se da je samo nekoliko minuta zaista dovoljno da se ovaj efekat primeti. U stvari, ne očekujemo da će duže spavanje nužno biti bolje - rekla je ona.

Istraživači su primetili da uređaj zvani "dormio" nije neophodan da bi ovaj proces kreativnosti funkcionisao, sve što vam treba je nešto što može da prati spavanje i reprodukuje zvuk, piše "Post".

(Telegraf.rs)

Video: 3 lake i efektne vežbe za one koji dugo sede: Možete ih raditi i u kancelariji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA