Vreme čitanja: oko 2 min.

7 namirnica koje sadrže više proteina nego jaje: Održavaju nivo šećera u krvi i drže sitost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jaja su rudnik proteina, ali postoje i druge namirnice koje su bogate ovim makronutrijentom

  • 0
kuvana jaja

foto: pixabay.com

Protein je esencijalni makronutrijent koji ima niz zdravstvenih prednosti, uključujući jačanje mišića i održavanje zdravlja kose i noktiju. Pored toga, namirnice sa visokim sadržajem proteina stvaraju sitost, jer je organizmu potrebno duže vremena da ih svari bez povećanja nivoa šećera u krvi.

Najpoznatiji izvor proteina su jaja, jer sadrže malo kalorija i visok sadržaj proteina – čak šest grama po jajetu. Međutim, postoje i druge namirnice koje imaju isti ili veći sadržaj proteina kao i jaje, isključujući naravno ribu i sve vrste mesa za koje je već poznato da su rudnik ovog makronutrijenta.

Bez obzira na to da li vežbate i dosadilo vam je da često jedete jaja ili imate specifičan cilj u ishrani, postoje namirnice bogate proteinima koje će učiniti da vaši obroci budu raznovrsni.

1. Kinoa

Namirnica koja sadrži osam grama proteina po šoljici je kinoa. Ova pseudožitarica se izdvaja po tome što sadrži biljni protein, a istovremeno ima sve potrebne amino-kiseline za organizam i dodatnih pet grama biljnih vlakana.

2. Badem

Iako spadaju u kalorične orašaste plodove, bademi su odličan izvor proteina. U 100 grama badema nalazi se oko 22 grama proteina i oko 12,5 grama vlakana, koja su veoma značajna za dobar rad creva.

bademi

Foto:Pixabay

3. Leblebija

Naut, slanutak ili leblebija ima trostruko više proteina od jaja. Samo 100 grama leblebija sadrži 19 grama proteina, a pored toga ova vrsta biljke iz familije boba krcata je gvožđem.

4. Grčki jogurt

Čaša od 200 mililitara omiljenog napitka sadrži 20 grama proteina. Grčki jogurt je idealan za pripremu doručka sa sezonskim voćem, ovsenim pahuljicama, lanenim semenom i sirovim semenkama suncokreta i bundeve.

Grčki jogurt uglavnom mešamo sa voćem

Foto-ilustracija: pixabay

Takođe, dobar je kao zamena za majonez ili pavlaku, jer sadrži manje kalorija.

5. Semenke bundeve

Sirova golica ili semenke bundeve su još jedan dobar izvor biljnih proteina – u 100 grama semenki nalazi se čak 30 grama proteina.

Pored toga, one sadrže i cink i magnezijum, koji doprinose kako dobrom funkcionisanju imunog sistema tako i pravilnom funkcionisanju organizma.

Semneke bundeve

Foto: Pixabay.com

Ipak, budite oprezni kad konzumirate golicu, jer je ona, poput badema veoma kalorična.

6. Kefir

Ukoliko ste ljubitelj mlečnih napitaka, neka vaš izbor barem s vremena na vreme bude kefir.

Šolja od 200 mililitara ovog napitka obezbeđuje istu količinu proteina kao i jedno jaje, a uz proteine ima i probiotike koji su veoma korisni za organizam.

kefir i heljdino brašno

foto: pixabay.com

7. Soja

U 100 grama soje nalazi se čak 36 grama proteina, što je ekvivalent kajgani od šest jaja.

Pored toga, soja sadrži esencijalne amino-kiseline, kao i vlakna koja su neophodna za dobru probavu.

(Telegraf.rs)

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA