Vreme čitanja: oko 3 min.

Ples je njen ceo život, ali zamalo da zbog bakterije koja izjeda meso ostane bez noge

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pre prve operacije, tinejdžerka je stalno gubila svest, pa nije registrovala smrtonosnu dijagnozu koja joj je data. Potpisala je formular kojim je lekarima dala zeleno svetlo da joj amputiraju nogu ako bi to značilo da će joj život biti spašen - čega se setila tek nakon što se probudila iz kome

  • 0

Kejtlin Kuper se bavi plesom otkad zna za sebe.

Učestvovala je na takmičenjima širom svoje matične države Viktorije i sanja da će jednog dana profesionalno plesati na brodovima za krstarenje. Kejtlin je napravila jedan korak ka ostvarenju svog sna kada je u januaru ove godine dobila polovičnu stipendiju za Ministarstvo igre Džejsona Kolmana - koledžu za izvođačke umetnosti u Melburnu.

Tri dana nakon što je početkom maja proslavila svoj 17. rođendan, Kejtlin je radila na solo nastupu koji je sama koreografisala kada je zbog pogrešnog koraka udarila vrhom levog stopala o pod.

Sila pri kojoj je njena noga udarila o pod bila je prilično jaka. Međutim, Kejtlin nije mnogo razmišljala o tome i nastavila je da pleše uprkos bolu.

- Te noći mi je jako pozlilo. Bila sam budna satima i imala temperaturu, a do jutra sam snažno povraćala. Moja mama i ja smo primetile da mi je stopalo stvarno, stvarno natečeno i da osećam nesnosne bolove - počela je Kejtin za "7Life".

Skeniranje urađeno kasnije tog jutra otkrilo je da je došlo do oštećenja mekog tkiva u njenom stopalu. Doktor je rekao Kejtlin da će njeno stopalo verovatno još više oteći i da bi trebalo da izbegava da se opterećuje neko vreme. Sedamnaestogodišnjakinja je te noći dobro spavala, međutim, stvari su se promenile dan kasnije dok je bila kod bake i dede.

- Počela sam da se osećam veoma, veoma loše nakon što sam spavala oko dva sata. Stopalo me je sve više bolelo i osećala sam se kao da će mi kost iskočiti.

Izgubila je sav apetit, u ušima joj je zvonilo i polako je počela da gubi vid.

- Sećam se da sam se zaista uplašila. Povraćala sam, a onda kada sam se zamalo onesvestila, moji deda i baka pozvali su hitnu pomoć - priseća se.

Kejtlin je hitno prebačena u hitnu pomoć u bolnici u Epingu gde je plastični hirurg odmah prepoznao šta nije u redu.

- Plastični hirurg je rekao da ako je ovo ono što on misli da jeste, da će biti potrebna operacija.

Lekari su otkrili da je Kejtlin dobila smrtonosnu i retku infekciju zvanu nekrotizirajući fasciitis. Infekcija se javlja kada bakterije uđu u telo kroz pukotinu na koži, brzo se umnožavajući i uzrokujući odumiranje mišića i kožnog tkiva. To može dovesti do sepse, otkazivanja organa, pa čak i smrti.

Kejtlin je podvrgnuta hitnoj operaciji kako bi joj se uklonilo mrtvo tkivo na nozi i oslobodila se infekcije, pre nego što je stavljena u indukovanu komu kako bi se mogla obaviti druga operacija spasavanja života.

Pre prve operacije, tinejdžerka je stalno gubila svest, pa nije registrovala smrtonosnu dijagnozu koja joj je data. Potpisala je formular kojim je lekarima dala zeleno svetlo da joj amputiraju nogu ako bi to značilo da će joj život biti spašen - čega se setila tek nakon što se probudila iz kome.

- Nisam znala šta zapravo imam dok se nisam probudila na intenzivnoj nezi. Ja sam bila u šoku i uplašena. Bila sam veoma, veoma blizu smrti - priča.

Kejtlin je provela narednih 29 dana u bolnici, gde je prošla ukupno šest operacija kako bi se uverili da je sva infekcija uklonjena. Obaveštena je da će joj na kraju trebati i presađivanje kože. Sesije fizioterapije su pomogle 17-godišnjakinji da ponovo nauči kako da hoda koristeći štake, iako se većinu vremena kreće u invalidskim kolicima.

- Morala sam da naučim kako da hodam u bolnici sa hodalicom, ali sam kod kuće postajala sve sigurnija dok sam hodala na štakama - rekla je Kejtlin.

Dodaje da je samouverena i odlučna da će se jednog dana vratiti plesu i da joj je plesna zajednica dala snagu da nastavi.

- Samo ples me čini onom kakva jesam, i osećam da me je oblikovalo kao osobu, i to je bio ceo moj život. Imam toliko ciljeva i snova koje ću pokušati da ostvarim.

Kejtlinina plesna škola organizovala je akciju prikupljanja sredstava kako bi pomogla tinejdžerki u njenom oporavku.

(Telegraf.rs)

Video: Žena bez nosa izgubila je svaku nadu, a onda joj se dogodio preokret života

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA