Vreme čitanja: oko 1 min.

Dve vežbe snižavaju visok pritisak: Studije objavile nova istraživanja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored njih, jako je važno promeniti i način života i voditi računa o namirnicama koje unosimo

  • 0
Merenje krvni pritisak zdravlje Foto: Shutterstock

Mnogo ljudi ima problem sa visokim pritiskom; terapija, obavezno u dogovoru sa lekarom, obično podrazumeva adekvatnu ishranu i propisane lekove.

Najnovija istraživanja pokazuju da su se i aerobne i kardio vežbe pokazale kao dobro rešenje za snižavanje visokog krvnog pritiska.

čučanj, čučanj uz zid, zid, fitnes, vežbanje Foto: Shutterstock/Roman Samborskyi

Nova istraživanja sugerišu da je još jedna vrsta fizičke aktivnosti efikasna za prevenciju i lečenje hipertenzije, ali i visokog krvnog pritiska. U pitanju su vežbe koje angažuju mišiće bez pokreta poput čučnjeva na zidu ili trčanje, pokazuje studija objavljena u jednom magazinu, prenosi "CNN".

Ova vrsta treninga je poznata kao izometrijska ili statična vežba, prema klinici Mejo. Može se raditi sa tegovima ili bez njih, oslanjajući se samo na težinu tela.

- Izometrijski trening je najefikasniji način za smanjenje i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska - rekao je koautor studije doktor Džejmi O’Driskol.

Najbolje vežbe za krvni pritisak

Izvođenje čučnjeva na zidu (izometrijska vežba) bilo je najefikasnije za smanjenje sistolnog pritiska, a trčanje (aerobne vežbe) je bilo najkorisnije za smanjenje dijastolnog pritiska.

Naravno, navode da i pored ovih vežbi treba voditi računa o načinu života, uravnoteženoj ishrani, smanjenju alkohola i slično.

(Telegraf.rs)

Video: Spremite se za bikini: Ove vežbe tope salo i zatežu celo telo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA