Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta se zaista dešava ako progutate žvaku? Evo kako su stručnjaci razbili mit o žvakaćim gumama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li žvaka zaista ostaje u stomaku sedam godina?

  • 0
dete, devojčica, žvaka, žvakaća guma Foto: Shutterstock

Lekari su jednom zasvagda stavili tačku na "stare priče" kojima se plaše deca, da ukoliko progutate žvaku - ona ostaje zaglavljena u stomaku sedam godina.

- Nemam pojma odakle je došao taj mit — mogu samo da zamislim da je to sugerisano zato što je neko želeo da spreči njihovu decu da žvaću gumu - izjavio je Simon Trevis, profesor kliničke gastroenterologije na Univerzitetu Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu, za CNN.

Profesor je jasno rekao da gutanje žvake nije opasno, osim ukoliko neko ne proguta tri ili više komada žvaka dnevno, što se smatra preteranim i može potencijalno da izazove blokadu varenja.

- Ako progutate žvakaću gumu, ona će proći kroz vaš stomak i creva, i izaći nepromenjena na drugom kraju - ističe Trevis i dodaje: - Tačno, postoje slučajevi da žvakaća guma ostane u crevima dece, jer ako su baš mnogo žvaka progutala, onda to izaziva opstrukciju. Ali u više od 30 godina specijalističke gastro prakse, nikada nisam video takav slučaj.

Žvaka, žvakaća guma Foto: Freepik.com

Travis nije jedini koji je zauvek "sažvakao" ovaj mit.

Dr Aron Kerol, glavni zdravstveni službenik na Univerzitetu Indijana, takođe je razotkrio mit o žvakama - kao i nekoliko drugih. U razgovoru sa IU Day, on je razbio i mit o pravilu "pet sekundi" tokom kojih da hrana navodno ne može da pokupi klice aa podu ako je podignuta na vreme. Međutim, on takođe ističe i da je pod definitivno čistiji od ručke frižidera ili sunđera za pranje suđa.

Što se tiče žvake Kerol je objasnio da gutanje iste neće štetiti nikome, ali da ih neće učiniti ni zdravijim.

- Žvaka nema nutritivnu vrednost. Pravi se od zaslađivača, aroma i mirisa na bazi gume. Osnova gume je mešavina elastomera, smola, masti, emulgatora i voskova. Tako da ne bih rekao da je zdrava - objašnjava dr Kerol.

I on ponavlja da samo gutanje žvake nije štetno osim ako se ne radi o preteranom gutanju, kao što je slučaj jedan petogodišnjaka iz Ohaja koji je progutao čak 40 komada, zbog čega je mora da bude podvrgnut proceduri.

(Telegraf.rs)

Video: Podcast: Teorija zdravlja #1: Fitnes ishrana nije uvek zdrava, nekad ima i nekih negativnih efekata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA