Vreme čitanja: oko 1 min.

22 korisna minuta za one koji sede 8 sati: Studija dokazala zašto nam treba fizička aktivnost

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odaberite omiljenu vežbu i krenite u pohod

  • 0
Sedenje na poslu, dugo sedenje, bol u leđima Foto: Shutterstock

Kako je krenulo hladnije vreme, manje se krećemo i mrsko nam je uopšte da se pokrenemo i budemo fizički aktivni. Ta aktivnost ne mora biti nešto teška, a jedna studija je pokazala da samo 22 minuta dnevno mogu doprineti i nekim drugim stvarima, piše "Health line".

Naime, novo istraživanje koje je objavio British Journal od Sports Medicine je pokazalo da 22 minuta umerene do intenzivne vežbe može značajno smanjiti rizik od smrtnosti kod osoba starijih od 50 godina. U studiji je učestvovalo 11.989 učesnika iz Norveške, Švedske i Amerike.

Sve ovo je istraženo zbog dugog sedenja i poslova koji su u obavezi sa tim, ali stručnjaci kažu da se zaključci studije mogu odnositi i na ostale kategorije ljudi.

Šta je studija otkrila?

Podaci su prikupljeni akcelerometrom kuka da bi se identifikovalo kada su ljudi aktivni, a kada ne. Istraživači su otkrili da čak i oni koji su dnevno sedeli 12 ili više sati, rizik od smrtnosti je eliminisan kada se dođe do 22 minuta vežbanja.

Ipak, čak i oni koji su manje trenirali takođe je značilo manji pad stope smrtnosti. Na primer, oni koji su vežbali 10 minuta i sedeći šest sati dnevno, zabeležili su pad od 32 odsto rizika od smrtnosti.

Koje su to aktivnosti?

Lagane aktivnosti poput šetnje ili košenje travnjaka kosilicom su umerene, dok se recimo one malo teže smatraju planinarenje ili igranje košarke.

(Telegraf.rs)

Video: Da li smo svi rođeni da budemo srećni: Mirjana Gomilanović/Kako si na poslu #72

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA