Otpila sam gutljaj tople čokolade i samo što se nisam udavila! A za sve je kriva anti-bebi pilula

Svakom se desi da se zagrcne, odnosno da hrana ili piće “odu na pogrešnu stranu”. Ali, ovoj tinejdžerki je upravo to spasilo život

  • 0

Nakon što se zagrcnula toplom čokoladom čuvši vic koji joj je ispričala drugarica, Ema Keri (18) krenula je da kašlje i nikako nije mogla da prestane. Odmah su je prevezli u bolnicu, gde su lekari utvrdili da je u pitanju nešto zaista strašno.

One su rekle NE anti-bebi piluli! Nakon HORORA koje su proživele, dobro ćete razmisliti da li da ih pijete

Anti-bebi pilule mogu da vam poremete mozak

Testovi su pokazali da Ema u desnom plućnom krilu ima opasne ugruške krvi, koji su, da joj se ovo nije desilo, mogli da je ubiju, a da toga ne bude ni svesna. Ali, odakle su se ti trombovi stvorili kod tako mlade osobe?

Kako se ispostavilo, ova devojka je samo pre par sedmica počela da uzima pilule za kontracepciju.

- Kada su mi rekli u kakvoj sam opasnosti, živa sam se prepala. Bila sam tempirana bomba. Nisam mogla da verujem, pa na piluli sam bila tek dve nedelje – ispričala je Ema za Daily Mail.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nažalost, Ema nije usamljeni slučaj. Kako se pokazalo, kombinovani oralni kontraceptivi, tablete koje u sebi sadrže estrogen i progesteron, zaista mogu da izazovu trombozu.

Čak 12 od 10.000 žena koje su na anti-bebi piluli su u smrtnoj opasnosti. Rizik da se javi tromb je šest puta veći nego kod žena koje ne uzimaju hormonsku kontracepciju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Sve u svemu, pouka ove priče je da bi pre početka uzimanja tableta trebalo uraditi detaljne pretrage, a dok ste na piluli, ne zanemarujte nijedan sumnjiv simptom, jer ako na vreme reagujete, nećete sebi ugroziti život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA