Da li smo na pragu pronalaska leka za sve bolesti ili monstruozne zloupotrebe naših gena?

Naučnici su konačno uspeli da modifikuju ljudski genom i time otvorili velika vrata za lečenje mnogih, za sada neizlečivih, bolesti. Ali, postoji i druga strana priče...

  • 4

Kineski naučnici uspeli su prvi put u istoriji da izmene genome ljudskih embriona. To dostignuće pokrenulo je debatu o etičkoj izvodljivosti takvih eksperimenata.

Šesnaest naučnika sa Univerziteta “Sun Jat Sen” u Kini pokušali su da izmenom embrionalnog gena izleče bolest gena koju izaziva Beta-talasemija, odnosno genetski poremećaj koji dovodi do teške anemije, zaostalog rasta, skeletnih anomalija, pa čak i smrti.

Naučnici su koristili tehniku ubrizgavanja kompleksa u embrion koji se sastoji od zaštitnog DNK elementa dobijenog iz bakterije i specifičnog proteina.

Naučni tim koristio je samo neodržive embrione koji su dobijeni od lokalnih klinika za plodnost, a koji nisu mogli da se razviju u bebe.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/sheelamohan Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/sheelamohan

Finalni rezultati studije već su objavljeni u časopisu "Protein i ćelija" iako su dva međunarodna naučna časopisa odbila da ih objave iz etičkih razloga.

Jedna grupa naučnika smatra da bi tehnika izmene embrionalnog gena mogla imati pozitivne efekte jer bi pomogla u borbi sa raznim genetskim bolestima odmah po rođenju.

S druge stranu, druga grupa naučnika strahuje da bi takva tehnologija mogla da izazove poremećaje u okviru ljudskog genoma koji je nasledan.

(Telegraf.rs / Klix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • justMe

    29. april 2015 | 09:55

    Takav lek,za sve bolesti postoji jos odavno..vekovima je tu,samo su ga nacinili ilegalnim,sirili razne teorije zavere i zaglupljivali i plasili ljude u citavom svetu. Ali naravno kakvu korist bi imala Big Pharma,osiguravajuca drustva,i ostali,ako svako moze da ima odredjenu biljku u svom dvoristu,i kada mu bude potrebna,od nje spremi lek? Koliko godisnje ljudi umre od cigareta,alkohola,pogresno koristenja raznih tableta,kokaina,heroina...? A koliko je umrlo zadnjih vekova od upotrebe marihuane? 0 smrtnih slucajeva! Mislimo o tome...treba legalizovati marihuanu u medicinske svrhe!

  • esma

    29. april 2015 | 14:17

    Ko moze da se usudi da bilo sta pametno kaze posle ovakve informacije. ..

  • esma

    29. april 2015 | 14:15

    Ko moze imalo pametan da prokomentarise ovakvuinformaciju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA