SKANDAL U HRVATSKOJ: Koja je razlika između MAMICE i ŽENE?

Kako je ovako nešto moglo da završi u udžbeniku? Nikome nije jasno!

  • 6

U udžbeniku Muzičkog za prvi razred osnovne škole, Moja muzika 1, čiji je autor Diana Atanasov Piljek, a izdavač Alfa, nalazi se prilično bizaran i neprimeren prikaz žene. Naime, na slikama u udžbeniku nalaze se dve žene.

SRAMOTA: Rampa za SRPSKE KNJIGE na Kosovu!

Gornja je prikazana u skrušenom stavu, dugačkoj haljini i sa keceljom oko pojasa. Uz nju stoji opis "mamica", piše Index.

Druga slika prikazuje ženu u zavodljivoj pozi, s rukom dignutom iza glave, dugom plavom kosom, istaknutim dekolteom, kratkom suknjom i visokim štiklama. Kraj nje stoji opis "žena".

Šovinizam u muzičkom vaspitanju

Čini se da je reč o podučavanju rodnih uloga od najranijih dana s naglašenom ulogom žene koja ima primarno porodičnu funkciju, gde je svedena na kućnu radnu snagu - "mamica". Sudeći prema udžbeniku, odriče joj se bilo koja druga njena uloga osim domaćice i naravno one majčinske. S druge strane tu je i žena, izuzetno seksualizovana.

Foto: Čitalac Indexa Foto: Čitalac Indexa

Deca u prvom razredu, i ženska i muška, uče se tako da domaćica ne može biti seksualna, a seksualna žena ne može biti majka!?

Foto: Čitalac Indexa Foto: Čitalac Indexa

Isto tako, može se reći da se decu na muzičkom vaspitanju podučavaju kako tretirati žene u braku, a kako one koje nisu u braku. Naravno, onima koje jesu u braku, mesto je u kuhinji. One koje nisu, seksualizovane su da bi uhvatile muškarca.

Foto: Čitalac Indexa Foto: Čitalac Indexa

Predstavljanjem žena kao mamice koje su krotke, a žene seksi, svakako nije ono što bi decu trebalo učiti u školama. Ponajmanje u muzičkom vaspitanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćorloilo Ćorlo Pk

    6. septembar 2016 | 15:43

    Možda će ih u sledećim udžbenicima učiti i lepom psovanju. Mladima: "Mamicu ti...", a odraslima i oženjenima: "Ženicu ti..."! ;-) ;-)

  • Kralj

    6. septembar 2016 | 15:31

    Mamice vole hrvate,a žene Srbe

  • ZOJA

    6. septembar 2016 | 15:10

    RETARDI! a sa druge strane ko zna sta je u nasim udzbenicima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA