Pomoću ove aplikacije se okupljaju demonstranti u Hong Kongu

Za samo 24 sata, između nedelje i ponedeljka ujutru, više od 100.000 stanovnika Hong Konga "FireChat" je instaliralo na svojim uređajima kako bi mogli da učestvuju u protestima

  • 0

Protesti u Hong Kongu ne jenjavaju, a demonstranti, uglavnom studenti i građani okupljeni u grupu "Occupy Central" traže političku slobodu. Kineske vlasti za sada ne pronalaze način kako zaustaviti nemire, jer su demonstranti odlično organizovani, a za to je zaslužna i jedna mobilna aplikacija pod imenom "FireChat".

Ona spaja mobilne uređaje u takozvanu "mesh mrežu" koju je gotovo nemoguće nadzirati, i što je još važnije prekinuti.

Svi mobilni telefoni koji imaju instaliran "FireChat" spajaju se preko Bluetooth-a ili putem Wi-Fi veze, a signal "skače" sa uređaja na uređaj dok ne stigne do destinacije, nešto poput minijaturnog lokalnog interneta. Prekid ove mreže podrazumevalo bi gašenje svih uređaja koji su spojeni u "mesh".

Za samo 24 sata, između nedelje i ponedeljka ujutru, više od 100.000 stanovnika Hong Konga "FireChat" je instaliralo na svojim uređajima. Iako vlasti tog grada još uvek nisu isključile mobilni signal, vođe protesta preporučuju upotrebu ove aplikacije.

- Jednom kada napravite "mesh mrežu" imate mrežu koja se obnavlja sama od sebe. Nju je nemoguće kontrolisati, srušiti i uvek će raditi. Svaki uređaj postaje ruter i tako učestvuje u rastu interneta. Svi koji se pridruže "mesh mreži" stvaraju produžetak interneta - izjavio je Kristof Daligault, potpredsednik kompanije "Open Garden" koja je napravil "FireChat".

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA